Prijeđite na glavni sadržaj

Predavanje: Nobelova nagrada za kemiju za 2009. godinu

4.12.2009.
Predavanje: Nobelova nagrada za kemiju za 2009. godinu

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u ponedjeljak, 7. prosinca 2009. godine s početkom u 12 sati u predavaonici III. krila nastavit će se Ciklus znanstveno-popularnih predavanja povodom dodjele Nobelovih nagrada iz prirodnih znanosti za 2009. godinu. Treće predavanje u sklopu ciklusa održat će akademik Željko Kućan, tajnik Razreda za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na temu: Ribosomi.

Predavanje akademika Kućana održava se povodom dodjele Nobelove nagrade za kemiju koja je ove godine dodijeljena prof. dr. sc. Adi Yonath (Izrael), prof. dr. sc. Thomasu Steitzu (USA) te prof. dr. sc. Venkatramanu Ramakrishnau (UK). Prema obrazloženju Kraljevske švedske akademije znanosti, Nobelova nagrada dodijeljena im je za otkriće strukture i funkcije ribosoma, što ima važne implikacije na razvoj novih antibiotika. Akademik Kućan u svojem predavanju govorit de o napretku u razumijevanju molekularne strukture ribosoma, od prvih spoznaja o primarnim strukturama ribosomskih komponenti, pa sve do konačnog razjašnjenja kristalne strukture. Također, akademik Kućan objasnit će i značajnu uloga hrvatskog znanstvenika prof. dr. sc. Nenada Bana, čijim je dolaskom u Steitzov laboratorij 1995. zapravo i počeo juriš na strukturu, ali ga je ovogodišnja nagrada mimoišla.

Nobelova nagrada predstavlja jedno od najznačajnijih svjetskih priznanja pojedincima ili organizacijama za postignuća u različitim područjima ljudskog djelovanja. To uključuje izvanredna istraživanja, nove tehnike i tehnologije ili izniman doprinos društvu. Pri samom spomenu Nobelove nagrade u glavi većine ljudi stvara se slika univerzalnih genijalaca i briljantnih pojedinaca koji su je dobili. Stoga svake godine dodjela Nobelovih nagrada nanovo budi velik interes javnosti. Međutim, popularno - znanstvena predavanja namijenjena akademskoj i široj javnosti o tim otkrićima su rijetka. Institut Ruđer Bošković desetljećima razvija sve glavne pravce prirodnih znanosti i njeguje akademski duh te je stoga pravo mjesto na kojemu bi se ova otkrića trebala na pristupačan način predstaviti javnosti.

Predavanjem akademika Kućana ujedno završavamo ovaj Ciklus znanstveno-popularnih predavanja i zakazujemo ponovno druženje na Institut Ruđer Bošković dogodine na predavanjima povodom Nobelovih nagrada za 2010. godinu.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.