Prijeđite na glavni sadržaj

Predavanje dr. Petera R. Jacksona na IRB-u

2.10.2009.
Predavanje dr. Petera R. Jacksona na IRB-u

U srijedu, 7. listopada 2009. godine s početkom u 11 sati u predavaonici III. krila na Institutu Ruđer Bošković (IRB), Bijenička 54, dr. sc. Peter R. Jackson, direktor Odjela za evaluaciju kliničkih istraživanja AIDS-a i Programa znanstvenih recenzija Nacionalnog instituta za infektivne bolesti i alergije (NIAID) pri američkom Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), održat će predavanje na temu 'Američki Nacionalni instituti za zdravlje: Strategije za uspješno dobivanje bespovratnih novčanih sredstva za istraživačke projekte' (The US National Institutes of Health: Strategies for Successful Grantsmanship).

Dr. Jackson jedan je od vodećih stručnjaka za znanstvenu recenziju i evaluaciju projekata u svijetu. Na američkom Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH) stekao je zavidno dvadesetogodišnje iskustvo kao voditelj znanstvenih i tehničkih recenzija i evaluacija temeljnih, kliničkih i komercijalnih istraživačkih projekata i ugovora u području biomedicinskih istraživanja, te multidisciplinarnih istraživanja iz fizike, kemije i molekularne biologije za programe novčane potpore NIH-a.

Zahvaljujući programu Embassy Science Fellows kojeg je, na temelju Sporazuma o znanstvenoj i tehnološkoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država, pokrenulo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a, dr. Jackson boravit će u Hrvatskoj dva mjeseca, te održati brojne radionice i predavanja za hrvatske znanstvenike i istraživače kako bi ih upoznao s mogućnostima suradnje sa SAD-om i američkim fondacijama (NIH i NSF) u provođenju znanstvenih projekata.

NIH je vodeća znanstvena i zdravstvena institucija za biomedicinska istraživanja u svijetu s proračunom od gotovo 30 milijardi dolara, a važnost ovog instituta potvrđuje i činjenica da NIH financira više od 325.000 znanstvenika iz više od 3000 znanstvenih i obrazovnih institucija. Konkurencija za dobivanje sredstava iz fondacija NIH-a je velika, a svaki projekt prolazi rigoroznu znanstvenu recenziju. Predavanje na IRB-u pružit će sudionicima detaljan uvid u aktivnosti NIH-a s posebnim naglaskom na znanstvene prioritete i potrebe ovog instituta u području biomedicinskih istraživanja, te multidisciplinarnih istraživanja iz fizike, kemije i molekularne biologije. Dr. Jackson će upoznati znanstvenike s postupkom prijava za dodjeljivanje bespovratnih novčanih sredstava za istraživačke projekte iz fondacija NIH-a. Posebno je važno istaknuti da će dr. Jackson govoriti o različitim strategijama koje bi trebale pomoći znanstvenicima u izradi projekata kojima će moći uspješno konkurirati za financiranja iz fondacija NIH-a.

Predavanje dr. sc. Petera Jacksona treće je u sklopu ciklusa predavanja Eminentni znanstvenici na IRB-u koji se održava pod pokroviteljstvom ravnateljice Instituta dr. sc. Danice Ramljak. Ovaj ciklus predavanja jednom mjesečno okuplja znanstvenike Instituta Ruđer Bošković kao i predstavnike šire hrvatske znanstvene zajednice te im pruža priliku da se susretnu s vodećim hrvatskim i svjetskim znanstvenicima i stručnjacima.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.