Prijeđite na glavni sadržaj

Predavanje istaknutog svjetskog znanstvenika prof. Ebbesena na "Ruđeru"

15.5.2009.

Danas je na Institutu 'Ruđer Bošković' prof. T. W. Ebbesen, istaknuti znanstvenik Instituta za znanost i međunarodnu sigurnost (ISIS) i francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS) te profesor na Sveučilištu u Strasbourgu, održao predavanje na temu: Light and Metal: Surface plasmon devices and circuitry, a predavanje je održano pod pokroviteljstvom Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

U svom predavanju prof. Ebbesen govorio je o metalima, metalnim česticama i njihovim strukturama te mogućnostima nanotehnologija u razvoju materijala poboljšanih svojstava za primjene u elektronici, optoelektronici, strojarstvu te kemijskom inženjerstvu.

Predavanje prof. Ebbesena organizirano je u sklopu programa suradnje između Francuskog veleposlanstva i Instituta 'Ruđer Bošković' koji je pokrenut 2005. godine potpisivanjem Memoranduma o suradnji koji su dvije institucije sklopile s ciljem razvijanja veza između francuskih i hrvatskih znanstvenika te znanstvenih institucija u svim područjima od zajedničkog interesa.

Povodom njegova gostovanja na IRB-u, prof. Ebbesena primila je ravnateljica Instituta dr. sc. Danica Ramljak. Prof. Ebbesen i ravnateljica razgovarali su o načinima unaprjeđivanja suradnje između istraživačkih timova dvaju zemalja na zajedničkim znanstveno istraživačkim projektima u okviru programa za istraživanje i razvoj Europske unije.

Prof. T. W. Ebbesen istaknuti je norveški znanstvenik i jedan je od pionira u istraživanju novih ugljikovih materijala, kao što su fuleren (C60) i ugljikove nanocjevčice, te novih optičkih fenomena. Za svoja znanstvena postignuća prof. Ebbesen primio je brojne nagrade i priznanja, a 2001. dodijeljena mu je prestižna nagrada Agilent Europhyics za izniman znanstveni doprinos.

Predavanje istaknutog svjetskog znanstvenika prof. Ebbesena na "Ruđeru"

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.