Prijeđite na glavni sadržaj

Predavanje nobelovca Sir Harolda Krota na Institutu Ruđer Bošković

11.7.2011.

Dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 1996. godine Sir Harold Kroto održat će predavanje na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u sklopu ciklusa Ruđer Josip Bošković Lectures. Predavanje pod naslovom Carbon in Nano and Outer Space održat će se u petak 15. srpnja 2011. godine, s početkom u 11 sati u dvorani III krila na IRB-u.

Sir Kroto je Franics Epps profesor kemije na Sveučilištu Florida State i član Royal Society of London. Njegova istraživanja usmjerena su na područje nanoznanosti i klastera , kao i na razvoj novih uzbudljivih internet pristupa obrazovnim aktivnostima u znanosti i tehnologiji. Pokretač je programa Global Educational Outreach for Science, Engineering, and Technology s ciljem poboljšanja općeg nivoa znanstvenog obrazovanja u svijetu. Godine 1970. njegova istraživačka grupa napravila je dugotrajne laboratorijske i radioastronomske studije na dugim linearnim ugljikovim lancima, čime su potvrdili njihovo postojanje u međuzvjezdanom prostoru. Godine 1985. bio je dio tima koji je proveo laboratorijske eksperimente koji su simulirali kemijske reakcije u atmosferi zvijezda tipa crveni div. Ti eksperimenti otkrili su postojanje novog oblika ugljika - Buckminsterfullerena (C60). Za ovo otkriće Sir Kroto, zajedno s Richardom Smalleyem i Robertom Curlom, dobio je Nobelovu nagradu iz kemije.

Osim Nobelove nagrade, Sir Kroto dobitnik je i Copley Medal and Faraday Lectureship of the Royal Society i The Longstaff Medal of the Royal Society of Chemistry. Drži trideset počasnih doktorata sa Sveučilišta širom svijeta. Od 2004. godine član je Odbora znanstvenih guvernera na Institutu Scripps, a 2007. godine izabran je za vanjskog suradnika Nacionalne akademije znanosti SAD-a.

Predavanje nobelovca Sir Harolda Krota na Institutu Ruđer Bošković

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.