Prijeđite na glavni sadržaj

Predavanje o Higgsovom bozonu

10.7.2012.

U četvrtak, 12. srpnja u 13:30 sati u dvorani III. krila, dr. sc. Vuko Brigljević održat će znanstveno popularno predavanje na temu: „Otkriće nove čestice u potrazi za Higgsovim bozonom na Velikom hadronskom sudarivaču na CERN-u".

Predavanje o Higgsovom bozonu

dr. sc. Vuko Brigljević

4. srpnja su ATLAS i CMS eksperimenti na Velikom hadronskom sudarivaču (LHC) na Europskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) predstavili prvi dokaz postojanja nove čestice, čija je masa oko 130 puta teža od protona. 

Prema svim trenutno dostupnim pokazateljima, postoji mogućnost da se radi o dugo očekivanom otkriću tzv. Higgsovog bozona, čime bi ovo otkriće konačno potvrdilo i zatvorilo važeću teoriju elementarnih čestica (tzv. "standardni model"). Ova teorija u načelu opisuje i objašnjava skoro sve procese u prirodi, neposredno nakon velikog praska pa nadalje.

Tijekom predavanja predstavit će se najnoviji rezultati istraživanja te će se prezentirati mjesto i uloga Higgsovog bozona u standardnom modelu elementarnih čestica, opisat će se eksperimentalno okruženje LHC eksperimenata kao i strategija potrage za Higgsovim bozonom.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.