Prijeđite na glavni sadržaj

Predavanje prof. Yitzhaka Apeloiga na IRB-u

28.2.2011.

U petak, 4. ožujka s početkom u 11 sati u predavaonici III. krila na Institutu Ruđer Bošković, Bijenička 54, prof. Yitzhak Apeloig, bivši predsjednik Izraelskog instituta za tehnologiju – Technion, održat će predavanje pod naslovom Science and Technology in the Service of Modern Economy u sklopu ciklusa Eminentni znanstvenici na IRB-u.

Profesor Yitzhak Apeloig se ubraja među vodeće svjetske znanstvenike iz područja organosilikonske kemije i primjene teorije kvantne mehanike u kemiji. Rođen je u Buchari u Uzbekistanu 1944. godine, a 1947. godine emigrira u Izrael. Magistrirao je i doktorirao (summa cum laude) na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu. Godine 1976. prelazi u Izraelski institut za tehnologiju - Technion, gdje postaje redoviti profesor 1988. godine, a od 1993. godine drži Katedru za kemiju. Od 1995. do 1999. godine bio je dekan Kemijskog fakulteta. Objavio je više od 180 znanstvenih radova i niz knjiga.

U razdoblju od 2001. do 2009. godine prof. Apeloig je bio predsjednik Techniona te je imao ključnu ulogu u strateškom razvoju i pretvaranju Techniona u znanstveni centar izvrsnosti i transfera tehnologija države Izrael. Tijekom osam godina na čelu Instituta, uveo je Technion u nova znanstvena i tehnološka područja te donacijama prikupio oko 500 milijuna dolara. Donacijama je osnovan 100 milijuna dolara vrijedan Institut za nanotehnologiju "Russell Berrie", 50 milijuna dolara uloženo je u Centar za biomedicinska istraživanja i inženjering "Lorry I. Lokey", 25 milijuna dolara u Centar za autonomne sustave, a 100 milijuna dolara u Institut za biomedicinski razvoj "Alfred E. Mann" čiji je cilj olakšati razvoj izuma koji su plod rada Technionovih istraživača.

Prof. Apeloig je dobitnik brojnih nagrada za svoj inovativan znanstveni rad, a među njima su nagrada „Frederic Stanley Kipping“ za silikonsku kemiju (2010) koju mu je dodijelilo Američko društvo za kemiju, nagrada „Wacker Silicone“ (2007), počasni doktorat Tehničkog sveučilišta u Berlinu (2006), nagrada Izraelskog društva za kemiju (2002), znanstvena nagrada "Alexander von Humboldt" (dva puta), nagrada počasnog profesora Japanskog društva za promicanje znanosti (tri puta) i Technionova nagrada za akademsku izvrsnost, za izvrsnost u istraživanju i za izvrsnost u nastavi. Počasni je strani član Američke akademije znanosti i umjetnosti te član American Association for the Advancement of Science. Održao je više od 150 stručnih predavanja diljem svijeta.

Eminentni znanstvenici na IRB-u je ciklus predavanja koji okuplja znanstvenike Instituta Ruđer Bošković kao i predstavnike šire hrvatske znanstvene zajednice te im pruža priliku da se susretnu s vodećim svjetskim znanstvenicima.

Predavanje prof. Yitzhaka Apeloiga na IRB-u

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.