Prijeđite na glavni sadržaj

Predavanje prof. dr. Daniela Denegria - Fizika elementarnih čestica i LHC projekt

15.4.2011.

U okviru ciklusa Eminentni znanstvenici na Institutu Ruđer Bošković, u srijedu, 20. travnja 2011. godine u 13 sati, predavanje pod naslovom Fizika elementarnih čestica i LHC projekt, održat će prof. dr. sc. Daniel Denegri. Profesor Denegri zasigurno je jedan od najboljih hrvatskih fizičara koji već 20 godina živi i radi u Europskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) i svjetski je poznati znanstvenik u području fizike čestica.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Splitu, a diplomirao je fiziku na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Zagrebu. Tijekom doktorskog studija na Sveučilištu Johns Hopkins (JHU) u Baltimoreu u SAD-u, potpuno je ušao u fiziku čestica, te je nakon obrane doktorske disertacije i postdoktorskog usavršavanja prešao na Odjel fizike čestica u Saclay u Francuskoj gdje se čvrsto vezao za CERN.

Tijekom boravka u SAD-u i prvih godina u Saclayu, profesor Denegri je iz podataka dobivenih u Brookhavenu, CERN-u i Serpuhovu proučavao mehanizme Kaon-nukleon reakcija. O njegovoj kvaliteti i sposobnosti govori i to da je 1983. godine bio član najužeg tima koji je otkrio postojanje čestica W i Z, čime su postavljeni temelji moderne fizike podatomskih čestica. Valja naglasiti da su voditelji projekta Carlo Rubbia i Simon van der Meer sljedeće su godine za to podijelili Nobelovu nagradu za fiziku. Doprinos prof. Denegria bila je konstrukcija kalorimetrijskog detektora čestica i uvođenje novog postupka odvajanja rijetkih događaja koji su ih zanimali od složenog pozadinskog mnoštva. Bio je član tima koji je otkrio top kvark, jednu od osnovnih jedinica Standardnog modela.

Profesor Denegri objavio je preko 170 znanstvenih radova koji su citirani preko 13.000 puta. Bio je jedan od vodećih ljudi CMS kolaboracije (dio LHC kolaboracija), koja danas broji 3000 znanstvenika iz cijelog svijeta te zaslužan za uključivanje hrvatskih znanstvenika u CERN.

Predavanje prof. dr. Daniela Denegria - Fizika elementarnih čestica i LHC projekt

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.