Prijeđite na glavni sadržaj

Predavanje prof. dr. sc. Gorana Senjanovića na IRB-u

18.2.2011.

U sklopu ciklusa predavanja Eminentni znanstvenici na IRB-u, prof. dr. sc. Goran Senjanović (The Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics - ICTP), jedan od najutjecajnijih svjetskih teorijskih fizičara, održat će 25. veljače, s početkom u 13 sati u predavaonici III. krila predavanje pod naslovom LHC and Left Right Symmetry In Nature.

Prof. Senjanović objavio je više od 100 znanstvenih radova citiranih preko 10 tisuća puta. Rođen je u Splitu, fiziku je diplomirao na Sveučilištu u Beogradu, a doktorirao je u Sjedinjenim Američkim Državama. Svojim radom na PMF-u u Zagrebu krajem 80-tih kao i kasnijim radom na Međunarodnom centru za teorijsku fiziku Abdus Salam (ICTP) u Trstu bitno je utjecao na povezanost hrvatskih fizičara visokih energija sa svijetom. U svojoj bogatoj karijeri radio je na najznačajnijim problemima moderne teorijske fizike te odgojio cijeli niz vrhunskih znanstvenika. Njegov najbolji članak Neutrino Mass and Spontaneous Parity Violation, objavljen u Physical Review Letters 44:912,1980, citiran je 2582 puta.

U kasnim 70-tim godinama, zajedno s Rabiem Mohapatrom, prof. Senjanović predložio je revolucionarni model, tzv. mehanizam “ljuljačke”, koji objašnjava zašto neutrini, teško vidljive i električno neutralne elementarne čestice koje se neprestano proizvode na Suncu i bombardiraju Zemlju, imaju izuzetno malu masu. Njihov prijedlog potvrđen je posebnim eksperimentom nakon 20-tak godina u dubokom rudniku cinka u Japanskim Alpama. Dao je i veliki doprinos našem razumijevanju prirode, koji objašnjava zašto je priroda slijepa na razliku lijevo-desno. Dosadašnji eksperimentalni rezultati upućuju na to da priroda više voli lijeve čestice, barem kad su u pitanju slabe interakcije, i to samo jer je simetrija parnosti realizirana u fazi spontanog narušenja. Ali prema njegovoj teoriji priroda je u svojoj suštini potpuno simetrična.

U svom znanstvenom radu prof. Senjanović razmišlja o idejama iznad trenutno prihvaćene teorije elementarnih čestica i njihovih interakcija. Jedna od tih ideja je da su tri sile, jaka i slaba nuklearna te elektromagnetska sila, samo manifestacija jedne ujedinjene sile. Zajedno s Williamom Marcianom napisao je, sada već slavan, članak u kojem je pokazano da je sjedinjenje sila prirodna posljedica postojanja, za sada neotkrivene, simetrije nazvane “supersimetrija”. Danas je potraga za supersimetričnim česticama, koje bi dokazalo postojanje te dodatne simetrije u prirodi, jedan od temeljnih fizikalnih ciljeva Velikog sudarača hadrona u CERN-u, a obje njegove ideje će se moći uskoro testirati u LHC-u.

Tijekom dugogodišnjeg rada prof. Senjanović je mentorirao veliki broj studenata. Posebno je važno naglasiti njegov doprinos u pronalasku mladih talenata iz zemalja trećeg svijeta, kojima je omogućio dolazak u Zapadne zemlje kroz ICTP i razvoj uspješnih znanstvenih karijera. Na takav način je bio mentor studentima u preko deset zemalja u razvoju, koji su i sami svjedoci njegovih dostignuća, kako na profesionalnoj tako i na ljudskoj razini.

Predavanje prof. dr. sc. Gorana Senjanovića na IRB-u

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.