Prijeđite na glavni sadržaj

Predavanje prof. dr. sc. Marina Soljačića na Institutu Ruđer Bošković

12.5.2010.

U sklopu aktivnosti povodom obilježavanja 60. obljetnice Instituta Ruđer Bošković, a na poziv ravnateljice IRB-a dr. sc. Danice Ramljak prof. dr. sc. Marin Soljačić održat će u srijedu 19. svibnja u 11 sati na IRB-u predavanje pod nazivom Photonic Crystals: when the only limit is imagination. Predavanje će se održati u predavaonici III. krila Instituta Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54, Zagreb.

Na predavanju će biti riječi o fotoničkim kristalima, umjetno stvorenim metamaterijalima nano-strukturiranim na mjerilima manjim od valne duljine svjetlosti na kojima se zakoni optičke fizike drastično mijenjanju. Prof. Soljačić predstavit će različite fizikalne fenomene koji se javljaju kod fotoničkih kristala, uključujući i neke od uzbudljivih primjena koje oni omogućavaju.

Prof. Soljačić diplomirao je na Massachusetts Institute of Technology (MIT) 1996. godine, a doktorirao je na Princeton University 2000. godine. Profesor je na odsjeku za fiziku na najprestižnijem svjetskom tehničkom sveučilištu, Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Massachusettsu (SAD). Koautor je 97 znanstvenih članaka i 16 patenata, a održao je više od 70 pozvanih predavanja na konferencijama i sveučilištima diljem svijeta.

Prof. Soljačić dobitnik je brojnih nagrada i priznanja među kojima treba istaknuti nagradu "Adolph Lomb Medal" (2005.) Američkog optičkog društva (Optical Society of America) koja se dodjeljuje svake godine znanstveniku mlađem od 35 godina za najbitnija otkrića u optici širom svijeta. Iduće godine (2006.) dobio je prestižnu nagradu časopisa "Technology Review" TR35 koja se dodjeljuje najboljim inovatorima mlađim od 35 godina. Magazin "The New York Times" je 2007. godine uvrstio koncept bežičnog nezračećeg prijenosa energije "WiTricity", koji je razvio prof. Soljačić, među 70 izvanrednih i genijalnih ideja koje su obilježile 2007. godinu. Prof. Soljačić dobitnik je i nagrade "MacArthur Fellowships" za 2008. godinu.

Predavanje prof. dr. sc. Marina Soljačića na Institutu Ruđer Bošković

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.