Prijeđite na glavni sadržaj

Predsjednica Republike Malte posjetila IRB

U sklopu dvodnevnog posjeta Republici Hrvatskoj, predsjednica Malte, i sama senzibilizirana za borbu protiv raka, upoznala se s istraživanjima u području genetske podloge nasljednog raka dojke u kojem znanstvenici s IRB-a bilježe značajne uspjehe
27.2.2018.
Predsjednica Republike Malte posjetila IRB

U sklopu državnog posjeta Republici Hrvatskoj, predsjednica Republike Malte Marie - Louise Coleiro Preca u utorak je posjetila Institut Ruđer Bošković (IRB) gdje se upoznala s radom vodeće znanstveno – istraživačke institucije u našoj zemlji.

Prilikom posjeta IRB-u ugostili su je v. d. ravnatelja dr. sc. Stjepko Fazinić i dr. sc. David Matthew Smith koji su malteškoj delegaciji službeno predstavili Institut i područja njegovog znanstvenog djelovanja. I sama senzibilizirana za borbu protiv raka, predsjednica Malte poseban interes pokazala je za istraživanja raka koja se provode na Institutu te joj je u sklopu njezinog posjeta voditeljica Laboratorija za nasljedni rak Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković i predsjednica Hrvatskog društva za istraživanje raka (HDIR), čije se sjedište nalazi upravo na IRB-u, prof. dr. sc. Sonja Levanat detaljno predstavila njihove aktivnosti i rezultate.

Prof. Levanat malteškoj je predsjednici posebno predstavila projekte vezane uz istraživanja genetske podloge nasljednog raka dojke, područja u kojima znanstvenici s IRB-a bilježe velike uspjehe. Istaknula je da su u svom radu već postigli značajne rezultate te da je IRB, kao vodeća hrvatska znanstvena institucija, između ostalog i stožerna institucija u Hrvatskoj na kojoj se provode istraživanja malignih bolesti.

„Rak je već sad jedan od glavnih uzroka smrti u brojnim razvijenim zemljama, a očekuje se da će u idućim desetljećima postati glavni uzrok smrti u svim regijama svijeta. Unatoč istraživanjima raka koja se provode desetljećima i ogromnim uloženim sredstvima u ova nastojanja, pad smrtnosti od te bolesti nije zadovoljavajući. Poznato je da godišnje u Hrvatskoj ima više od 2500 slučajeva raka dojke, od čega oko 200 pripada u skupinu nasljednih slučajeva Velika mi je čast što sam malteškoj predsjednici, i samoj senzibiliziranoj za borbu protiv malignih bolesti, detaljno mogla predstaviti Laboratorij za nasljedni rak Instituta Ruđer Bošković i naše uspješne projekte u kojima već niz godina provodimo genetske analize tumora dojke gdje naši znanstvenici postižu značajne rezultate te na taj način doprinosimo borbi protiv ove opake bolesti“, izjavila je prof. dr. sc. Sonja Levanat s Instituta Ruđer Bošković.

U sklopu malteške delegacije, IRB su posjetili i Carmel Briffa, tajnik predsjednice Republike Malte, Maryanne Massa, osobna tajnica predsjednice Republike Malte, Brian Gatt pobočnik predsjednice Republike Malte te Jasen Mesić, veleposlanik Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici koji pokriva Republiku San Marino i Republiku Maltu.

Hrvatsko društvo za istraživanje raka (HDIR) udruga je koja okuplja znanstvene i stručne djelatnike koji se bave znanstvenim i stručnim radom na području medicine, biologije, biokemije i srodnih znanstvenih područja vezanih uz rak. Društvo djeluje  kao ogranak Europskog društva za istraživanje raka (European Association for Cancer Research, EACR), najveće europske neprofitne stručne organizacije koja pokriva kliničke i bazične aspekte istraživanja raka, a danas broji preko 10.000 članova iz više od 90 zemalja iz cijelog svijeta.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.