Prijeđite na glavni sadržaj
IRB partner na projektu vrijednom preko 44 milijuna kuna

Predstavljen projekt "Panonski drvni centar kompetencija"

28.8.2014.
Predstavljen projekt "Panonski drvni centar kompetencija"

Danas je u Virovitici predstavljen projekt „Panonski drvni centar kompetencija“ vrijedan preko 44 milijuna kuna u sklopu kojeg će se izgraditi i opremiti Centar koji će pružati usluge poduzetnicima u drvno-prerađivačkom sektoru u Kontinentalnoj regiji i šire. Jedan od partnera na projektu je i Institut Ruđer Bošković.

Centar će biti potporna institucija za razvoj inovativnih proizvoda od drva. Uz istraživanje i razvoj proizvoda od drva i prateće industrije, Centar će nuditi i usluge transfera tehnologije prema malim i srednjim poduzetnicima, te usluge izrade prototipa inovativnih proizvoda od drva, uslugu dizajna proizvoda, dizajna pakiranja za proizvode od drva i proizvode pratećih industrija, zatim usluge poslovnog savjetovanja i kreiranja robnih marki.

Centar će u suradnji sa znanstvenim institucijama, a posebno sa Šumarskim fakultetom u Zagrebu i Institutom Ruđer Bošković, kreirati specijalizirane programe za podizanje kompetencija radne snage u drvnoj i pratećim industrijama te služiti kao poveznica između poduzetnika i znanstvene zajednice.

Strateškim umrežavanjem IRB-a i drvne industrije iz Virovitice kroz projekt Panonski drvni centar kompetencije ostvaruje se ključni iskorak znanstvenog sektora prema gospodarstvu.

Znanstveni partneri na projektu, Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković, kroz projekt će dodatno opremiti svoje laboratorije opremom koja će omogućiti istraživanje i razvoj novih proizvoda od drva s naglaskom na nanotehnologije i nove materijale čija bi se primjena mogla koristiti za premaze za drvo, ljepila, tekstil, metalne spojnice za namještaj i drvne konstrukcije i slično.

„Strateškim umrežavanjem Instituta Ruđer Bošković i drvne industrije iz Virovitice kroz projekt Panonski drvni centar kompetencije ostvaruje se ključni iskorak znanstvenog sektora prema gospodarstvu. Projekt će omogućiti upotrebu postojeće sofisticirane znanstvene opreme, ljudskog potencijala i akumuliranih specifičnih znanja u svrhu stvaranja novih proizvoda ili proizvoda s dodanom vrijednošću od drva. Predviđa se istraživanje i razvoj novih formulacija za zaštitu, koristeći najnovija znanja iz područja nanotehnologije.“  - izjavila je Rozelindra Čož Rakovac, predsjednica Savjeta za gospodarstvo IRB-a.

Projekt, u trajanju od dvije godine, financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u okviru Poziva za dostavu projektnih prijava „Shema bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu“ u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 44,7 milijuna kuna, od čega Ministarstvo daje 44,24 milijuna kuna, a ostatak Virovitičko-podravska županija. Prijavitelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri na projektu su VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Institut Ruđer Bošković i Šumarski fakultet u Zagrebu.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.