Prijeđite na glavni sadržaj

Predstavnici IRB-a na Međunarodnom skupu u Dubrovniku

22.5.2009.
Predstavnici IRB-a na Međunarodnom skupu u Dubrovniku

Danas je u Dubrovniku započeo dvodnevni međunarodni skup pod nazivom 'Contribution of Research and Technology Development (RTD) to Developing Sustainable Knowledge-Based Economies in Central and South East Europe'. Ovaj skup znanstvenika, gospodarstvenika i političkih dužnosnika u duhu dobrosusjedske suradnje kao i reakciju na aktualnu krizu zajedno su organizirali vodeći znanstveno-istraživački instituti srednjoistočne Europe - Joanneum Research (Austrija), Jozef Štefan (Slovenija) i Institut 'Ruđer Bošković', te Austrijski znanstveni ured iz Ljubljane i Sveučilište u Dubrovniku.

Osnovni cilj skupa je analiza aktualnog stanja razvoja na znanju temeljenog društva u srednjeistočnoj i jugoistočnoj Europi u okolnostima krize, te razmatranje mogućnosti izlaska iz krize boljim povezivanjem znanosti i gospodarstva u sprezi s visokim obrazovanjem, inovativnošću i poduzetništvom. Tijekom dva dana skupa predstavnici Europske komisije i Europske udruge razvojno-istraživačkih instituta (EARTO), visoki dužnosnici nadležnih ministarstava i institucija koje promiču inovativnost i na znanju temeljen razvoj društva, kao i predstavnici suvremene industrije, te razvojnih instituta i sveučilišta predstaviti će svoja iskustva te vizije izlaska iz krize i daljnjeg razvoja. Posebno je potrebno istaknuti ključno izlaganje dr. Erharda Buseka, jednog od vodećih stručnjaka za znanost i politiku u Europi koji je poznat i kao koordinator 'Pakta o stabilnosti za Jugoistočnu Europu'.

Skup će otvoriti nacionalni predstavnik i član Upravnog vijeća EARTO-a dr. sc. Neven Žarković, a nakon uvodnog otvaranja viziju razvoja Instituta 'Ruđer Bošković' predstavit će ravnateljica dr. sc. Danica Ramljak. Drugog dana skupa dr. Božidar Etlinger prikazat će poslovni plan i strategiju razvoja inovacija na javnom istraživačkom institutu, dok će dr. Davor Garcin govoriti o potencijalu inovacijskog projekta razvoja tankoslojnih solarnih čestica.

Osnovna poruka koju će vjerujemo poslati svima ovaj skup jest da je jedini put izlaska iz krize pojačano ulaganje u znanost i obrazovanje uz poticanje inovativnosti u privredi i poduzetništva u znanosti kao i uz promicanje karijere mladih stručnjaka povezivanjem privrede, znanosti i razvojne politike na regionalnoj i međunarodnoj razini. Razmjena iskustava i znanja sudionika s ciljem ublažavanja postojeće krize doprinosi i ostvarivanju vizije europske znanstveno-tehnološke regije budućnosti Adria-Alpe-Panonia, u skladu sa suvremenim znanstvenim i integracijskim procesima.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.