Prijeđite na glavni sadržaj

Preminula prof. dr. sc. Greta Pifat Mrzljak

15.12.2009.

Dana 11. prosinca 2009. godine preminula je umirovljena djelatnica Instituta Ruđer Bošković, Zavoda za fizičku kemiju i Laboratorija za magnetske rezonancije prof. dr. sc. Greta Pifat-Mrzljak.

Greta Pifat-Mrzljak rođena je 16. ožujka 1939. u Zagebu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Studirala je na Kemijsko-tehnološkom odjelu Tehnološkog fakulteta, koji je završila 1962. Poslijediplomski studij pohađa na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje magistrira kemiju 1964. Na tom fakultetu 1971. i doktorira s disertacijom pod naslovom Strukturna istraživanja molekule hemoglobina u vodenim otopinama nuklearnom magnetskom rezonancijom radeći sa Sinišom Maričićem. Cijeli radni vijek je djelatnica IRB-a od 1962. do umirovljenja (2004.), u kojemu redom postaje asistentica (1965.), viša asistentica (1971.), znanstvena asistentica (1976.), znanstvena suradnica (1977.), viša znanstvena suradnica (1988.) i znanstvena savjetnica (1998). Godine 1965-1966. provodi na prijedoktorskoj stipendiji u Max-Planck-Institut für Biophysikalische Chemie u Göttingenu (Njemačka), kod Manfreda Eigena (sudobitnika Nobelove nagrade za kemiju 1967.). Za poslijedoktorsko usavršavanje dobiva stipendiju National Academy of Sciences, Washington (SAD) te u University of Pittsburgh (SAD), provodi dvije godine (1974. – 1975.). Više je puta bila gostujuća znanstvenica (po tri mjeseca) u Max Planck Institut für Biophysikalische Chemie, Göttingenu (1982., 1985., 1987., 1990., 1995.), a 1989. u Baylor College of Medicine, Houston (SAD). Te je godine izabrana za izvanrednu profesoricu Molekularne biofizike u Zavodu za molekularnu biologiju PMF-a u Zagrebu. Na poslijediplomskom studiju PMF-a predavala je Biofizičku kemiju, a na dodiplomskom studiju Molekularnu biofiziku. Školske godine 1992./1993. djeluje kao gostujuća profesorica u Department of Biochemistry, University of Basque County, Bilbao (Španjolska). Bila je godinu dana (1993. – 1994.) zamjenica ministra znanosti i tehnologije RH. Godine 1997. izabrana je za naslovnu redovitu profesoricu PMF-a.

Znanstveno istraživački rad bio je vezan uz istraživanja odnosa strukture i funkcije biologijskih makromolekula (hemoglobina, ljudskih lipoproteina) s pomoću spektroskopskih metoda (NMR, ESR, FTIR i fluorescencija) i mogućnošću primjene tih spoznaja u biomedicini. Objavila je, 7 članaka u knjigama, 19 stručnih članaka, 57 znanstvenih radova indeksiranih u bazi Current Contents, 68 prezentacija na kongresima i simpozijima, 63 pozvana predavanja koja uključuju i aktivnost u promociji znanosti. Njezini međunarodni znanstveni projekti obuhvaćaju suradnju sa Sveučilištem u Grazu, Institutom Jozef Štefan u Ljubljani (Slovenija), University of Basque County, Bilbao (Španjolska) i suradnja u sklopu COST programa Europske unije. Organizirala je i vodila 10 međunarodnih ljetnih škola biofizike pod naslovom Supramolecular Structure and Function koje se održavaju svake treće godine u organizaciji Instituta Ruđer Bošković te pod pokroviteljstvom International Union of Pure and Applied Biophysics (IUPAB) i UNESCO-a. Bila je urednica zasebnih monografija u međunarodnim izdavačkim kućama pod istim naslovom u kojima su objavljena predavanja. Ove godine American Biophysical Society dodijelio joj je nagradu 'Emily M. Gray' za izvanredan doprinos u promociji znanstvenih istraživanja i razvoju programa obrazovanja iz područja biofizike, te za značajan uspjeh ostvaren u tridesetogodišnjem vođenju međunarodnih ljetnih škola biofizike kao i za uređivanje serijala Supramolecular Structure and Function.

Dobitnica je godišnje državne nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti (1997.). Inicijatorica je i organizatorica akcije Nobelovci za mir u Hrvatskoj (1992.). Apel su potpisala 129 dobitnika Nobelove nagrade (nikada do tada nije toliki broj dobitnika Nobelove nagrade podupro zajedničku akciju). Akcija je opisana u knjizi Nobel Laureates for Peace in Croatia (Sveučilišna naknada, Zagreb 1992.), u kojoj je ta akcija dokumentirana. Inicijatorica je i organizatorica datoteke naših znanstvenika u iseljeništvu. Organizatorica je i glavna urednica edicije Ministarstva znanosti i tehnologije Scientific Research in Croatia (Zagreb, 1995.). Inicijatorica, organizatorica i autorica je izložbe Znanost u Hrvata: Prirodoslovlje i njegova primjena (1996.) koja je prikazana u dva kataloga (I. dio: Od Starog vijeka do 1874., 500 str. i II. dio: Od 1874. do danas, 650 str.). Od 1993. bila je članica specijalne komisije IUPAB-a za subcelularnu i makromolekularnu biofiziku. Članica je Hrvatskog biofizičkog društva (predsjednica 1982. – 1983.; bila je predsjednica Jugoslavenskog biofizičkog društva, 1976. - 1978.), Hrvatskog prirodoslovnog društva (zamjenica predsjednika 1987. – 1990.), Hrvatskog biokemijskog društva i Hrvatsko-austrijskog društva za njegovanje kulturnih, znanstvenih i gospodarskih odnosa dviju prijateljskih zemalja (predsjednica od 1996.). Za tu djelatnost dobila je i priznaje od vlade Austrije, 2002. 'Austrijski orden za znanost i umjetnost prve klase'.

Ispraćaj prof. dr. sc. Grete Pifat Mrzljak bit će u srijedu, 16.12.2009. godine u 13.20 sati u krematoriju na Mirogoju.

Preminula prof. dr. sc. Greta Pifat Mrzljak

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.