Prijeđite na glavni sadržaj

Preminuo dr. sc. Branimir Miletić

13.1.2010.
Preminuo dr. sc. Branimir Miletić

Dana 5. siječnja 2010. godine preminuo je dr. sc. Branimir Miletić, umirovljeni znanstvenik Instituta Ruđer Bošković. Na poziv akademika Ivana Supeka 1957. godine došao je na Institut Ruđer Bošković gdje je osnovao Laboratorij za celularnu radiobiologiju u kojem su započela prva molekularno-genetička istraživanja u Hrvatskoj. Dr. Miletić se smatra osnivačem molekularne biologije u Hrvatskoj.

Istraživao je djelovanje zračenja na nukleinske kiseline u modelnome organizmu bakteriji Escherichia coli. Dr. Miletić je prepoznao da pravo pitanje radiobiologije nije koja sve oštećenja može izazvati zračenje u živoj stanici već koja su oštećenja bitna, a koja trivijalna. Također je bio svjestan činjenice da su nukleinske kiseline molekule nasljeđa i da su geni načinjeni od DNA i u tomu je prednjačio ne samo u hrvatskim nego i u europskim krugovima.

Dr. Miletić rođen je 27. studenog 1918. godine u Zadru. Završio je Medicinski fakultet 1949. godine u Beogradu, a doktorirao je 1955. godine na Institutu za radij (Institut du Radium) u Parizu. Od 1965. do 1966. godine bio je gostujući profesor na Sveučilištu Saint Louis u SAD-u. Nakon 1970. godine posvetio se teorijskom radu u području molekularne biologije, evolucije i filozofiji znanosti.

1975. godine imenovan je počasnim savjetnikom IRB-a. 1992. godine dobio je Državnu nagradu za životno djelo, a 1999. godine predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ga je ordenom Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića. Autor je više od 50 znanstvenih radova koji su citirani 162 puta u međunarodnoj literaturi.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.