Prijeđite na glavni sadržaj

Preminuo dr. sc. Igor Dvornik

26.8.2010.

Dana 21. kolovoza 2010. preminuo je dr. sc. Igor Dvornik, utemeljitelj i dugogodišnji voditelj Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju. Svojim znanstvenim i izumiteljskim rezultatima i plodovima njihove primjene dr. Dvornik je stekao značajan međunarodni ugled, a njegovi suradnici su ga doživljavali kao velikog vizionara i izumitelja. Svi koji su ga poznavali osobito će pamtiti njegove ljudske crte: nepokolebljivi optimizam, ljudsku toplinu, razumijevanje i toleranciju.

Dr. Dvornik je zajedno sa suradnicima razvio dva kemijska dozimetrijska sustava: za mjerenje visokih doza u industrijskim primjenama zračenja i za dozimetriju u radijacijskim nesrećama. Prvi sustav usvojen je kao standard ISO/ASTM, a prema podacima Međunarodne agencije za atomsku energiju spada među tri najpopularnija dozimetrijska sustava. Za razvoj osobnog akcidentalnog dozimetra dobio je nagradu Nikola Tesla 1970. godine. Prihod od proizvodnje akcidentalnog dozimetra u razdoblju od 1972. do 1989. godine omogućio je značajna ulaganja u razvoj znanstvene infrastrukture te otvaranje novih područja, kao što je zaštita od zračenja.

Značajno je spomenuti da je dr. Dvornik među prvima postulirao reakcije netermalnih elektrona čime se uvrstio među malobrojne pionire koji su prepoznali važnost tog mehanizma. Pokrenuvši snažni izvor zračenja nesebično je i samozatajno omogućio znanstveni rad i afirmaciju mnogih istraživačkih skupina u Institutu, od fizike do biologije, kao i kasniji prijenos radijacijske tehnologije.

Dr. Igor Dvornik rođen je 9. svibnja 1923. godine u Splitu. Diplomirao je 1951. godine na Kemijsko–tehnološkom odjelu Tehničkog fakulteta, a doktorirao 1965. godine na Prirodoslovno–matematičkom fakultetu. Na Institut Ruđer Bošković dolazi 1957. godine. U prijedlogu za osnivanje novog laboratorija dr. Dvornik je najavio da će on sjedinjavati znanstveni i praktični interes. Danas se može ocijeniti da je zaista i ostvaren uspješan spoj proklamiranih interesa. Izabrana usmjerenja na istraživanja organskih otopina i polimera ostala su trajne istraživačke orijentacije Laboratorija.

Preminuo dr. sc. Igor Dvornik

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.