Prijeđite na glavni sadržaj

Priopćenje ravnateljice IRB-a dr. sc. Danice Ramljak vezano uz inspekcijski nadzor Porezne uprave za 2008. godinu

15.12.2011.
Priopćenje ravnateljice IRB-a dr. sc. Danice Ramljak vezano uz inspekcijski nadzor Porezne uprave za 2008. godinu

Institut Ruđer Bošković (IRB) stožerna je znanstvena institucija u RH u području prirodnih i biomedicinskih znanosti te istraživanju mora i okoliša, u kojoj od ukupno 900 zaposlenih rade vrhunski znanstvenici, vrijedni, marljivi i pošteni ljudi. Nažalost, svega nekoliko djelatnika, od kojih su neki već izvan Instituta, nije se odgovorno odnosilo i namjenski trošilo novac iz projekata u 2008. godini, prije mog mandata.

Po dolasku na mjesto ravnatelja u svibnju 2009. godine, čim sam uočila neke od nepravilnosti, odmah sam o istima upozorila nadležne državne institucije, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, djelatnike IRB-a i Upravno vijeće (UV) Instituta. Na puno radno vrijeme zaposlila sam internog revizora koji vrši nadzor i kontrolu internog poslovanja, a osobno pomno nadzirem namjensko trošenje novca kroz mjesečna izvješća, i o tijeku novca i stanju u financijama redovito izvještavam Upravno, kao i Radničko vijeće Instituta.

U mom mandatu pripremili smo poslovne procese za informatizaciju poslovanja, koja će uskoro započeti i doprinijeti transparentnosti istoga. Svakodnevno radim na tome da znanstvenici odgovorno i namjenski troše novac, o čemu su dobili jasne naputke, a neke sam djelatnike smijenila s funkcija.

Unatoč krizi i činjenici da u posljednjih 20 godina nije bilo ozbiljnijeg investiranja u infrastrukturu Instituta, znanstvenici IRB-a postižu odlične rezultate. Želim napomenuti da za svoje poteze imam potporu većine znanstvenika i djelatnika Instituta i da ćemo ovaj inspekcijski nadzor Porezne uprave za 2008. godinu prihvatiti i adekvatno se s njim nositi u svim segmentima koji su utemeljeni u Zakonima RH, a u segmentima u kojima možemo dodatnim objašnjenjima i očitovanjima znanstvenika ukazati na nenamjernost postupka, nadam se da ćemo uspjeti smanjiti količinu iznosa razlike poreza koju Institut mora platiti.

IRB predvodi hrvatsku znanost u kvaliteti i međunarodnoj prepoznatljivosti, a već duže od dvije godine i u transparentnosti u poslovanju i na tom putu ćemo nastaviti i dalje.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.