Prijeđite na glavni sadržaj

Priznanja "Ruđerovim" znanstvenicima

26.3.2008.
Priznanja "Ruđerovim" znanstvenicima

Ugledni CC časopis 'Chemical Physics Letters' (CPL) nedavno je dodijelio nagrade za pedeset najcitiranijih članaka objavljenih u vremenu od 2003.-2007. godine. Čak dvije nagrade dobio je dr. sc. Dejan Plavšić, v.d. voditelja Centra za NMR.

U nagrađenim radovima, objavljenim 2003. godine, predložena je nova 2D-grafička reprezentacija DNK nizova, koja je primijenjena na analizu sličnosti i različitosti ovih nizova. Uz dr. sc. Dejana Plavšića, kao prvog autora, na oba rada je surađivala dr. sc. Nella Lerš, prošle godine preminula djelatnica Zavoda za molekularnu biologiju.

Ujedno, znanstveni rad mladog ruđerovog znanstvenika dr. sc. Roberta Vianella i prof. dr. sc. Zvonimira Maksića, zaslužnog znanstvenika IRB-a iz Grupe za kvantnu organsku kemiju (ZOKB) o računalnom istraživanju super-kiselina, objavljen u posljednjem broju uglednog časopisa 'New Journal of Chemistry', izdvojen je kao 'hot-article' tog izdanja. Super-kiseline se koriste kao katalizatori u brojnim kemijskim reakcijama, a od velike su važnosti u razvoju zelene tj. održive kemije i zaštiti okoliša zbog toga što zahvaljujući svojoj izuzetnoj reaktivnosti omogućavaju smanjenu potrošnju tih katalizatora u akademskim laboratorijima i industrijskim postrojenjima. Zanimljivo je napomenuti i to kako je za istraživanje primjene super-kiselina 1994. godine američki kemičar mađarskog podrijetla George Andrew Olah dobio Nobelovu nagradu za kemiju.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.