Prijeđite na glavni sadržaj

Priznanje Američkog kemijskog društva hrvatskim znanstvenicima

Radovi ruđerovaca među najčitanijim su radovima hrvatskih znanstvenika u kompilaciji koju je objavilo Američko kemijsko društvo
5.9.2019.
Priznanje Američkog kemijskog društva hrvatskim znanstvenicima

Izdavač Američkog kemijskog društva 'ACS Publications' sastavio je popis najčitanijih radova hrvatskih autora u različitim tematskim područjima. Od ukupno trideset istaknutih radova objavljenih u uglednim časopisima u izdanju Američkog kemijskog društva (ACS), znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) su autori na ukupno dvadeset i jednom radu. To znači da čak sedamdeset posto najčitanijih radova objavljenih u ovoj kompilaciji čine radovi u kojima su sudjelovali znanstvenici IRB-a.

Povrh toga, na čak devetnaest radova ruđerovci su glavni autori na radu, što je preko šezdeset posto radova predstavljenih u ovoj zanimljivoj kompilaciji ACS-a.

Među ruđerovcima, najviše radova s glavnim autorima imaju znanstvenici iz Laboratorija za zelenu sintezu IRB-a, njih čak četiri. 

''Zahvaljujem se izdavaču Američkog kemijskog društva 'ACS Publications' što su uvrstili četiri rada našeg laboratorija u ovu kompilaciju. Velika je motivacija i čast biti u ovakvom društvu. Izuzetno me veseli vidjeti jako puno svojih kolega s IRB-a na ovoj listi.'' – istaknuo je dr. sc. Krunoslav Užarević, voditelj Laboratorija za zelenu sintezu prilikom objave ove kompilacije ACS-a, te se posebno zahvalio svojim kolegama iz laboratorija, a posebno dr. sc. Bahar Karadeniz te doktorandima Stipi Lukinu i Tomislavu Stolaru.

'ACS Publications' djeluje u sklopu Američkog kemijskog društva (ACS), jednog od najvećih i najutjecajnijih znanstvenih društava u svijetu koji objavljuju neke od najcitiranijih radova u recenziranim časopisima u području kemije i srodnih znanstvenih disciplina. U njihovim izdanjima časopisa i knjiga redovito objavljuju i dobitnici Nobelovih nagrada iz kemije i medicine.

''Hrvatski kemičari imaju dugu povijest provođenja važnih istraživanja iz kemije u širokom spektru kemijskih disciplina. Kako bi proslavili ovu bogatu ostavštinu značajnih istraživanja hrvatskih kemičara, ACS je sastavio popis najčitanijih istraživanja hrvatskih autora organiziranih u različitim tematskim područjima. Radovi dolaze iz čitavog portfelja časopisa u izdanju ACS-a, uključujući ugledne časopise poput Journal of the American Chemical Society (JACS),  the Journal of Medicinal Chemistry te The Journal of Organic Chemistry.'' – istaknuo je izdavač Američkog kemijskog društva uz ovu objavu.

Kompilacija najčitanijih radova u izdanjima ACS-a objavljena je u šest različitih područja i to u području analitičke kemije, primijenjene kemije, biokemije, organske i anorganske kemije, znanosti o materijalima te fizičke kemije. U svakoj kategoriji je istaknuto po pet radova.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.