Prijeđite na glavni sadržaj

Programsko financiranje znanstvenih instituta - dodatna potvrda izvrsnosti IRB-a

16.9.2019.
Programsko financiranje znanstvenih instituta - dodatna potvrda izvrsnosti IRB-a

Predstavnici dvadeset i pet javnih znanstvenih instituta potpisali su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) ugovore o programskom financiranju znanstvene djelatnosti u 2019. godini, ukupne vrijednosti 50,7 milijuna kuna. Institut Ruđer Bošković (IRB) među najuspješnijim je po visini dodijeljenih sredstava. Štoviše, temeljem kriterija financiranja utemeljenog na rezultatima znanstvene izvrsnosti, IRB-u je dodijeljeno 3,2 milijuna kuna što je udio od 41,6 posto u ukupno dodijeljenim sredstvima svim ostalim institutima.

Kako se navodi u priopćenju MZO-a financiranje troškova znanstvene djelatnosti javnih znanstvenih instituta iz državnoga proračuna u 2019. sastoji se od: temeljnoga financiranja ('hladni pogon') - za što je predviđeno ukupno 39,729.512 kuna, financiranja temeljenoga na rezultatima (izvrsnost) - za što je predviđeno 7,617.038 kuna te financiranja specifičnih institucijskih ciljeva (misija) na što se odnosi ukupno 3,433.000 kuna.

Temeljno financiranje obračunava se na temelju broja znanstvenika te broja znanstvenih radova objavljenih u časopisima uvedenima u bazi Web of Science za STEM područja znanosti, odnosno Web of Science i baza SCOPUS za društveno, humanističko i interdisciplinarno područje znanosti. IRB-u je za 'hladni pogon' dodijeljeno 37,34 posto od ukupno dodijeljenih sredstava, odnosno 14,84 milijuna kuna.

Financiranje temeljeno na rezultatima iznosi 15 posto ukupnoga proračuna za programsko financiranje za podatke iz 2018. godine te se raspoređuje među institutima u skladu s vrijednošću ugovorenih nacionalnih te međunarodnih kompetitivnih znanstvenih projekata, vrijednošću realiziranih/fakturiranih projekata u suradnji s gospodarskim subjektima, brojem objavljenih znanstvenih radova u prvom kvartalu (Q1) u časopisima uvedenima u bazu Web of Science i SCOPUS. IRB-u je temeljem kriterija izvrsnosti dodijeljeno 41,62 posto od ukupno dodijeljenih sredstava, odnosno 3,2 milijuna kuna.

Financiranje specifičnih institucijskih ciljeva iznosi najviše do 15 posto ukupnoga iznosa financijskih sredstava dodijeljenih pojedinome institutu za temeljno financiranje i financiranje temeljeno na rezultatima. IRB-u je temeljem ovog kriterija dodijeljeno milijun kuna.

''U skladu s reformskim ciljem poticanja izvrsnosti u znanosti, prema novome modelu financiranja znanstveni instituti mogu dobiti dodatna sredstva na temelju postignutih rezultata i ostvarivanja specifičnih ciljeva (misija) instituta. Ovakvim načinom financiranja javnih znanstvenih instituta značajno su povećana ukupna financijska sredstva za financiranje znanosti za 2019. godinu i to s 37,7 milijuna kuna na 50,7 milijuna kuna, što je povećanje od čak 34% u odnosu na 2018. godinu. U taj iznos nisu uključene plaće zaposlenih u znanosti niti projektno financiranje od Hrvatske zaklade za znanost.'' – istaknuto je u priopćenju iz MZO-a.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.