Prijeđite na glavni sadržaj

Projekt LSFH-a podržala Zaklada Adris

19.10.2012.
Projekt LSFH-a podržala Zaklada Adris

Znanstvenicima Laboratorija za strukturu i funkciju heterokromatina (LSFH) Zavoda za molekularnu biologiju, prilikom svečane dodjele donacija i stipendija Zaklade Adris, održane 18. listopada 2012. u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva, uručena je odluka o donaciji za projekt „Razvijanje DNA biljega za praćenje gospodarski značajnog školjkaša Ruditapes decussatus u Jadranu“, voditeljice dr. sc. Brankice Mravinac.

Na natječaj, raspisan u travnju ove godine, pristigle su čak 684 prijave, a Ruđerov projekt dobio je podršku Zaklade u okviru programa „Znanje i otkrića“ u sklopu kojeg je podržano pet projekata u iznosu od gotovo milijun i sto tisuća kuna.

Dodijeljena sredstva znanstvenici LSFH-a iskoristit će za analizu genoma jadranskog autohtonog školjkaša Ruditapes decussatus kako bi razvili specifične DNA biljege za molekularnu identifikaciju vrsta. Naime, ova gastronomski cijenjena školjka postaje u novije vrijeme istinski ugrožena od srodne vrste Ruditapes philippinarum, koja je u početkom 1980-tih u Sredozemno more unesena iz jugoistočne Azije te invazivnošću i dobrom prilagodljivošću potiskuje autohtonu vrstu, kolonizirajući njezina staništa. Pritom je R. philippinarum slabije kvalitete mesa pa je time i manje cijenjen na gastronomskom tržištu. Morfološka sličnost R. decussatus i R. philippinarum te prisutnost obje vrste na istim staništima znatno otežavaju razlikovanje ovih školjkaša.

Cilj projekta jest kroz razvijanje DNA biljega omogućiti preciznu molekularno-genetičku identifikaciju kojom će se znatno olakšati i poboljšati razlikovanje jedinki R. decussatus i R. philippinarum. U nastojanju da se zaštiti domaća školjka, ovaj projekt djeluje u pravcu ne samo zaštite hrvatske autohtonosti, već i očuvanja biološke raznolikosti te jačanja ekološke svijesti, što su ujedno i temeljni ciljevi rada Zaklade Adris.

Za financiranje Zaklade Adris grupa izdvaja jedan posto dobiti ostvarene u prethodnoj godini, a do sada je dodijeljeno gotovo 24 milijuna kuna. Ove je godine za 26 projekata, 10 donacija i 23 stipendije Zaklada izdvojila više od tri milijuna kuna. Ključni kriteriji u odabiru projekta su izvrsnost, inovativnost i njihova važnost za opće dobro.

Kontakt

Brankica Mravinac, dr.sc.

Viši znanstveni suradnik
Tel:
+385 1 457 1264
Interni broj:
1445

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.