Prijeđite na glavni sadržaj

Projekt vrijedan preko 1,8 milijuna kuna za istraživanja bioaktivnih sustava

21.12.2015.
Projekt vrijedan preko 1,8 milijuna kuna za istraživanja bioaktivnih sustava

Na IRB-u je danas predstavljen projekt 'Jačanje kapaciteta u medicinskoj kemiji i istraživanju bioaktivnih sustava' koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u iznosu većem od 1,8 milijuna kuna.

Zahvaljujući ovim sredstvima iz programskog razdoblja 2007. – 2013. projektni tim sastavljen od pet mladih istraživača i poslijedoktoranada radit će na konkurentnim znanstvenim istraživanjima u području medicinske kemije koja imaju visoki potencijal primjene u farmaceutskoj industriji.

Projekt je započeo 30. lipnja 2015. godine i trajat će ukupno 15 mjeseci, a nakon uspješno završenog prvog kvartala  danas je projektni tim u kojem su Kristina Vlahoviček-Kahlina, Ana Tomašić Paić, Danijel Glavač, Antonija Husak i Iva Orehovec zajedno s mentorom dr. sc. Ivom Piantanidom predstavio do sada učinjeno te planirana daljnja istraživanja.

Cilj istraživanja je priprava novih spojeva iz skupine peptidomimetika koji stupaju u interakciju s DNA, RNA ili proteinima. Riječ je obećavajućim istraživanjima koja su preveliki rizik za farmaceutsku industriju zbog nerazmjera u uloženom trudu, financijskim sredstvima i vremenu s jedne strane te broju odobrenih lijekova na tržištu s druge strane.

Istraživanje će se odvijati u tri ključne faze: kemijska sinteza spojeva, ispitivanje njihove interakcije s biološkim metama i u završnoj fazi transfer istraživanja u in vitro studije.

Poznato je da su istraživanja u području medicinske kemije izrazito zahtjevni u financijskom smislu, stoga vrijedi naglasiti kako je od  ukupnih projektnih sredstava čak pola milijuna kuna predviđeno za materijalne troškovi bez kojih ovo kompleksno interdisciplinarno istraživanje ne bi bilo moguće. Pored toga, sredstvima projekta nabavljen je i sofisticirani instrument – fluorimetar, koji će uz ostale instrumente smještene na IRB-u služiti članovima prtojektnog tima za ispitivanje interakcije malih molekula s biomolekulama.

Cilj

Cilj istraživanja je priprava novih spojeva iz skupine peptidomimetika koji stupaju u interakciju s DNA, RNA ili proteinima.

Osim istraživanja, kroz projekt će se pružiti potpora edukaciji mladih istraživača na uglednim europskim znanstvenim institucijama i konferencijama te kroz poticanje mobilnosti doprinijeti njihovoj boljoj integraciji i vidljivosti u Europskom istraživačkom prostoru što su temeljni  preduvjeti za nova istraživanja i provedbu novih projekta.

''Mladi znanstvenici u Hrvatskoj susreću se s brojnim problemima. Osim standardnog manjka financiranja, tu je i nekoliko ključnih problema u razvoju njihove karijere; od nemogućnosti provođenja samostalnog istraživanja većeg opsega, slabo razvijenih istraživačkih i upravljačkih kompetencija, slabe uključenosti u Europski istraživački prostor te loše ili skoro nikakve povezanosti s gospodarskim sektorom.

Osim što će u okviru ovog projekta oni dobiti priliku da rade na znanstvenom istraživanju najvišeg ranga, naš je cilj ponuditi im obrazovanje koje će im pomoći da budu konkurentni izvan akademskog okruženja'' - istaknuo je dr. sc. Ivo Piantanida, mentor projektnog tima.

Stoga će pored jačanja njihovih istraživačkih kompetencija posebna pažnja biti posvećena razvijanju tzv. mekih vještina (eng. soft skills) kao i unaprjeđenju znanja o komercijalizaciji istraživanja i suradnji s gospodarstvom.

Projekt u stopostotnom iznosu financira Europska unija i to u sklopu Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, a u okviru Europskog socijalnog fonda.

''Kad je otvoren natječaj za prijave projekata u sklopu Operativnog programa Razvoja ljudskih potencijala, a u okviru Europskog socijalnog fonda, na Ruđeru smo smatrali da bi bili iznimno zadovoljni, ako uspijemo povući 10 milijuna kuna iz fonda. Do danas je Institut Ruđer Bošković iz ovog programa financiranja kroz sedam projekata povukao ukupno 9.037.039,50 kuna, što znači da možemo biti zadovoljni postignutim rezultatima.'' – zaključila je dr. sc. Ivanka Jerić, predsjednica Povjerenstva za strukturne fondove IRB-a.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.