Prijeđite na glavni sadržaj

(R)evolucija u genetici tumorskih bolesti

21.6.2010.
(R)evolucija u genetici tumorskih bolesti

U najnovijem broju časopisa BMC Biology objavljen je komentar dr. Francesca D. Ciccarelli na znanstveni rad dr. sc. Tomislava Domazet-Loše s Instituta Ruđer Bošković i dr. sc. Dietharda Tautza s Max-Planck Instituta za evolucijsku biologiju pod naslovom „(R)evolucija u genetici tumorskih bolesti“. Dr. Ciccarelli sa Europskog instituta za onkologiju daje osvrt na rad hrvatsko-njemačkog tima u kojem objašnjava značaj i dalekosežne posljedice njihovih znanstvenih rezultata te iznosi mišljenje da pristupi na sistemskoj razini koju su primijenili dr. Domazet-Lošo i dr. Tautz koristeći svoju metodu genomske filostratigrafije unose novu nadu za razumijevanje genetike tumora.

Tumorska genetika zapala je u svojevrsnu krizu jer su nedavno sekvencirani genomi tumora iznijeli na svjetlo dana svu složenost i nepredvidivost mutacija koje dovode do tumora. Iz te šume informacija iznimno je teško odrediti koji su točno mutirani geni odgovorni za nastanak bolesti. Dr. Domazet-Lošo i dr. Tautz u svom najnovijem radu objavljenom u časopisu BMC Biology problemu pristupaju iz evolucijske i sistemske perspektive kojom je moguće otkriti teško uočljive zakonitosti.

Ovaj rad, na jedan inovativan način, po prvi put povezuje tumorsku biologiju, genomiku i evolucijsku teoriju nastanka višestaničnosti. Posebno je zanimljivo otkriće da je redoslijed mutacija gena koje dovode do tumora identičan evolucijskom nastanku tih istih gena. Ovo otkriće pokazuje u kojem smjeru treba gledati ako se želi do kraja razumjeti nastanak tumora. Primitivne životinje poput morskih spužava i koralja kriju informacije o tome kako je sve počelo, a ti podaci pak mogu pomoći u smišljanju novih načina borbe s ovom opakom bolešću.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.