Prijeđite na glavni sadržaj

Rad Ruđerovaca na naslovnici CrystEngComm

8.7.2013.
Rad Ruđerovaca na naslovnici CrystEngComm

Posljednji članak iz serije radova o razjašnjavanju mehanizma nukleacije i rasta kristala tzv. visokosilikatnih zeolita, pod naslovom 'The relationship between sub-micrometer sized ZSM-5, slice-like (lamellar) keatite and hollow a-quartz particles: a phase transformation study' objavljen je na naslovnici novog broja znanstvenog časopisa CrystEngComm (IF 3.879). Na naslovnici je struktura spoja iz rada. 

Suradnici 'zeolitne grupe' dr. Josip Bronić, dr. Sanja Bosnar, dr. Tatjana Antonić Jelić i dr. Boris Subotić iz Laboratorija za sintezu novih materijala (LSNM) Zavoda za kemiju materijala te dr. Maja Dutour Sikirić iz Laboratorija za sintezu i procese samoorganizacije organskih molekula Zavoda za fizičku kemiju, a u suradnji s kolegama iz Kine – dr. Nan Ren (koji je prošlu godinu proveo na postdoktorskoj stipendiji (LSNM, IRB) i dr. Jian-Jiang Mao iz Laboratorija za molekulsku katalizu i inovativne materijale, Sveučilišta Fudan, Šangaj, prikazali su relativno kompleksan, višestupanjski mehanizam nukleacije i rasta kristala MFI strukture. Zanimljiv je i postupak njihove transformacije u laminarni keatit odnosno α-kvarc kao najstabilniju fazu.

Neuobičajena morfologija i sastav kompozitnog materijala (zeolita), koji se sastoji od silikalita i ZSM-5, tzv. "jezgra-omotač" (eng. core-shell) sustav, koji se transformira u 'šuplje' kristale kvarca prikazane na SEM fotografijama, također pridonose zanimljivosti istraživanog sustava.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.