Prijeđite na glavni sadržaj

Rad Ruđerovaca na naslovnici uglednog časopisa Chemical Communications

18.9.2013.

Znanstvenici IRB-a Goran Štefanić, Stjepko Krehula i Ivka Štefanić iz Zavoda za kemiju materijala objavili su rad u prestižnom znanstvenom časopisu Chemical Communications (IF = 6.378). 

U radu pod naslovom „The high impact of milling atmosphere on the steel contamination” po prvi je puta pružen jasan uvid u mehanizam interakcije mljevenog uzorka i čeličnih kuglica (alat za mljevenje) tijekom standardnog visoko-energetskog mljevenja u više i manje oksidativnoj atmosferi.

Utvrđeno je da, zbog samo-napredovanja (self-propagation), brzina kontaminacije raste tijekom visoko-energetskog mljevenja u inertnoj atmosferi. Nasuprot tome, brzina kontaminacije tijekom visoko-energetskog mljevenja u oksidativnoj atmosferi se smanjuje s porastom vremena mljevenja, ali nastali produkti oksidacije znatno utječu na sastav konačnog produkta.

Rad je u cijelosti napravljen na IRB-u, a zbog vrlo visoke ocjene od strane recenzenata rad je izašao na prednjoj naslovnici najnovijeg izdanja časopisa.

Rad Ruđerovaca na naslovnici uglednog časopisa Chemical Communications

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.