Prijeđite na glavni sadržaj

Rad znanstvenika IRB-a objavljen u prestižnom časopisu Green Chemistry

31.8.2012.

Rad znanstvenika Instituta dr. sc. Mirjane Eckert-Maksić, dr. sc. Vjekoslava Štrukila i dipl. inž. Marine-Dijane Igrc iz Laboratorija za fizikalnu-organsku kemiju Zavoda za organsku kemiju i biokemiju objavljen je na naslovnici prestižnog časopisa Green Chemistry.

Rad pod naslovom A model for a solvent-free synthetic organic research laboratory: click-mechanosynthesis and structural characterization of thioureas without bulk solvents proizašao iz je iz suradnje s dr. sc. Tomislavom Friščićem sa Sveučilišta McGill na UKF projektu (br. 63/10).

U radu je opisana mehanokemijska sinteza supstituiranih aromatskih tiourea mljevenjem u kugličnom mlinu i njihova neposredna karakterizacija pomoću NMR spektroskopije u čvrstom stanju i/ili difrakcijom rentgenskih zraka u prahu. Reakcije su provedene u odsustvu ili uz korištenje tragova organskih otapala, što bitno pridonosi smanjenju potrebe za korištenjem štetnih organskih otapala u kemijskom laboratoriju. U tom kontekstu diskutirana je mogućnost primjene mehanokemijskih metoda u razvoju kemijskog laboratorija bez otapala.

U istraživanjima su sudjelovali i suradnici na UKF projektu iz Vel. Britanije i SAD-a, te dr. sc. I. Halasz s Instituta Ruđer Bošković.

Rad znanstvenika IRB-a objavljen u prestižnom časopisu Green Chemistry

Časopis Green Chemistry (IF 6.32) objavljuje rezultate iznimno značajnih radova od važnosti za razvoj inovativnih održivih tehnologija.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.