Prijeđite na glavni sadržaj

Radionica o postupcima otkrivanja znanja u znanstvenim primjenama na IRB-u

11.11.2009.
Radionica o postupcima otkrivanja znanja u znanstvenim primjenama na IRB-u

Danas je na Institutu Ruđer Bošković (IRB) održana jednodnevna radionica pod nazivom KDSA2009: Workshop on Knowledge Discovery in Scientific Domains koja je okupila suradnike sa svih sedam projekata uključenih u znanstveni program Računarski postupci otkrivanja znanja u znanstvenim primjenama kojeg financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Na skupu su, osim niza predavanja i prezentacija znanstvenih radova u području medicinske primjene, biološke primjene i tehničkih sustava, predstavljeni rezultati postignuti u 2009. godini na sedam projekata uključenih u program Računarski postupci otkrivanja znanja u znanstvenim primjenama. Riječ je o višedisciplinarnom programu koji je pokrenut 2007. godine, a koji obuhvaća sedam projekata koje financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Osim znanstvenika Instituta Ruđer Bošković, koji u programu sudjeluju s čak četiri projekta, program obuhvaća i projekte Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Cilj ovog programa je razvoj, evaluacija, izgradnja i integracija složenih računarskih postupaka koji predstavljaju osnove tehnologija znanja. Rezultati programa značajni su za područja primjene kao što su medicina, bioinformatika, kemija i fizika, kao novi i važni znanstveni rezultati u formi relacija, modela ili sustava odlučivanja, a u isto vrijeme, rezultati trebaju biti značajni za računarske znanosti kao nova teoretska i praktična metodološka dostignuća u području umjetne inteligencije. Konačni cilj programa je otkrivanje univerzalnih principa koji predstavljaju metodološke prodore u računarstvu. Važnost istraživanja je u činjenici da tehnologije otkrivanja znanja predstavljaju tehničke osnove koje potpomažu kreativnost informatičkog društva i privrede zasnovane na znanju.

Jednodnevnu radionicu organizirao je Zavod za elektroniku Instituta Ruđer Bošković gdje se u Laboratoriju za informacijske sustave vrše istraživanja u okviru programa Računarski postupci otkrivanja znanja u znanstvenim primjenama kroz četiri projekta: Algoritmi strojnog učenja i njihova primjena pod vodstvom dr. sc. Dragana Gambergera, Postupci računalne inteligencije u mjernim sustavima pod vodstvom dr. sc. Ivana Marića, Mjerenje i karakterizacija podataka iz stvarnog svijeta pod vodstvom dr. sc. Branke Medved Rogine te Strojno učenje prediktivnih modela u računalnoj biologiji pod vodstvom dr. Sc. Tomislava Šmuca.

Laboratorij za informacijske sustave surađivao je i na drugim projektima s NATO-om, Sveučilištem Calabria u Italiji, te na bilateralnim slovensko-hrvatskim i francusko-hrvatskim projektima.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.