Prijeđite na glavni sadržaj

Ravnateljica IRB-a dr. sc. Danica Ramljak u sjedištu NATO-a

15.10.2009.
Ravnateljica IRB-a dr. sc. Danica Ramljak u sjedištu NATO-a

Ravnateljica IRB-a dr. sc. Danica Ramljak, na poziv državnog tajnika ministarstva obrane Republike Hrvatske g. Mate Rabotega, sudjelovat će na NATO konferenciji Challenges and Opportunities in Trans-atlantic Defence Industrial Cooperation 2009 koja će se održati 16. listopada 2009. u sjedištu NATO-a u Bruxellesu. U skladu sa strateškom odrednicom da ojača suradnju između IRB-a i vodećih znanstvenih institucija s NATO-om, dr. Ramljak će se tijekom konferencije susresti s visokim predstavnicima zemalja članica NATO-a te im prezentirati mogućnosti i potencijale IRB-a za suradnju na NATO projektima.

Posebno je važno istaknuti da će na ovoj konferenciji, koju organiziraju National Armaments Directors of NATO u suradnji s britanskim Kraljevskim institutom za ujedinjenu službu sudjelovati dr. Ashton Carter, pomoćnik ministra obrane za nabavu, tehnologiju i logistiku SAD-a, g. Peter C. W. Flory, pomoćnik glavnog tajnika NATO-a za ulaganja u obranu, prof. Michael Clarke, direktor Kraljevskog instituta za ujedinjenu službu, te ambasador Claudio Bisogniero, zamjenik glavnog tajnika NATO saveza, kao i brojni drugi visoki predstavnici NATO-a, ministri obrane te visoki dužnosnici ministarstva obrane i vladinih institucija država članica NATO-a.

Kroz plenarna predavanja, prezentacije i panel diskusije tijekom konferencije sudionici će se fokusirati na brojna pitanja vezana uz izazove koje pred članice NATO-a postavlja globalna financijska kriza u smislu utjecaja na ulaganja u obranu, transatlantsku suradnju i transfer visokih tehnologija. Posebno je važno istaknuti panel diskusiju na temu: Načela za primjenu ograničenja na transfer tehnologije: Zaštita tehnologije, povećanje interoperabilnosti, tijekom koje će biti govora o tome kako jačanjem transatlantske suradnje osigurati veću razinu interoperabilnost između NATO snaga, a pri tome ne ugroziti nacionalne političke i industrijske prioritete članica NATO-a u zaštiti osjetljivih tehnologija.

Od kada je pristupila programu Partnerstvo za mir (Partnership for Peace, PfP) u svibnju 2000. godine, Hrvatska aktivno sudjeluje u NATO znanstvenim programima, a hrvatski znanstvenici i stručnjaci imali su vodeće uloge u čak 75 projekata. Danas NATO znanstveni programi podupiru suradnju na istraživačkim projektima povezanim s obranom od terorizma i borbom protiv drugih prijetnji u suvremenom svijetu i vode se u sklopu programa Znanost za mir i sigurnost (Science for Peace and Security, SPS). Hrvatska je iz SPS programa dobila sredstva za više od 50 projekata suradnje. Projekti uključuju napredne istraživačke radionice o sigurnosti informacijskog sustava te studije o procjenama i upravljanju zagađenja luka, upravljanju protuterorizmom i kriznim situacijama. Na Institutu Ruđer Bošković u tijeku su tri NATO projekta na kojima rade znanstvenici iz Zavoda za istraživanje mora i okoliša te Zavoda za organsku kemiju i biokemiju.

Više o konferenciji Challenges and Opportunities in Trans-atlantic Defence Industrial Cooperation 2009 možete pronaći na http://www.nato.int/events/tadic-conf/programme.htm.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.