Prijeđite na glavni sadržaj

Ravnateljica IRB-a o procesima promjena na IRB-u i 60. obljetnici instituta

5.2.2010.
Ravnateljica IRB-a o procesima promjena na IRB-u i 60. obljetnici instituta

Institut Ruđer Bošković (IRB), koji ove godine slavi šest desetljeća rada što će obilježiti i središnjom proslavom 9. lipnja 2010. godine, započeo je više procesa promjena, poput neovisne međunarodne evaluacije, informatizacije i promjene vizualnog identiteta, istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare ravnateljica dr. sc. Danica Ramljak.

U svom drugom susretu s predstavnicima medija, od kada je prošle godine postala čelna osoba stožerne hrvatske znanstvene ustanove u području prirodnih i biomedicinskih znanosti, dr. sc. Ramljak je sažeto iznijela što je od tada do danas ostvareno te što se planira za iduće razdoblje. Ponovila je da će o radu IRB-a sustavno izvještavati javnost posredstvom medija četiri puta godišnje.

Posebice je izdvojila suradnju koja je uspostavljena sa znanstvenim institucijama u Finskoj na razvoju nanoznanosti i nanotehnologija, istaknuvši da ta zemlja ulaže 3,7 posto BDP-a u znanost i obrazovanje. Spomenula je da je uspostavljena suradnja s Končarom na zajedničkim istraživačkim projektima, s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske i Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija vezana za NATO, strategija za jačanje suradnje sa Sveučilištem u Zagrebu i Institutom za fiziku.

Dr. sc. Ramljak je dodala da je provedena edukacija za sudjelovanje na američkim projektima s Nacionalnim institutom za zdravlje SAD-a (National Institute of Health) te da je IRB uključen u mrežu Europske unije za mobilnost istraživača.

Istaknula je da će se IRB u ovoj godini usredotočiti na suradnju s nekoliko zemalja - Slovenijom, Francuskom, Kanadom, Njemačkom, SAD-om, Izraelom i Australijom.

Izvijestila je i da je osnovan kuratorij IRB-a s 10 uglednika članova, među kojima su i predstavnici medija, te da će se komemoracija uglednoj znanstvenici IRB-a prof. dr. sc. Greti Pifat-Mrzljak održati 16. ožujka 2010. godine.

Uz napomenu da se intenzivno radi na programu proslave 60. obljetnice IRB-a koordinatorica odbora za proslavu prof. dr. sc. Mirjana Maksić izvijestila je da će u njegovu sklopu biti upriličen i o skup o utemeljitelju IRB-a akademiku Ivanu Supeku, održana brojna predavanja istaknutih znanstvenika, među kojima i IRB-ovih znanstvenika koji su uključeni u veliki projekt na području astrofizike MAGIC, kojemu je cilj pronalaženje i istraživanje kozmičkih izvora visokoenergijskih gama-zraka.

Ovogodišnji Otvoreni dani IRB-a od 6. do 8. svibnja također će biti u znaku 60. obljetnice, rekla je koordinatorica toga projekta dr. sc. Ivanka Jerić i najavila da će u tom razdoblju IRB za javnost otvoriti 16 svojih laboratorija.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.