Prijeđite na glavni sadržaj

Razvoj neutronskog senzora za potrebe europskog projekta

30.3.2009.
Razvoj neutronskog senzora za potrebe europskog projekta

U okviru FP7 programa početkom ožujka odobren je projekt 'Underwater Coastal Sea Surveyor' (UNCOSS). Projekt vrijedan 4.390.000 eura rezultat je međuregionalne suradnje znanstvenih institucija, a uz Institut 'Ruđer Bošković' u projektu sudjeluju ECA i Commissariat a lEnergie Atomique iz Francuske, Laseroptronix iz Švedske, Jožef Stefan Institute iz Slovenije, Analvsisi and Control Tehnologies (A.C.T. d.o.o.) iz Hrvatska, ustanove lučkih uprava Dubrovnika i Vukovara te Bara iz Crne Gore.

Cilj je projekta razviti automatiziranu ronilicu za podvodna istraživanja opasnih materijala kao što su neeksplodirana vojna sredstva i kemijski bojni otrovi. Institut 'Ruđer Bošković' (Laboratorij za nuklearne analitičke metode pri Zavodu za eksperimentalnu fiziku), A.C.T. d.o.o. i CEA zaduženi su za razvoj neutronskog senzora za podvodna istraživanja koji će se ukomponirati s drugim senzorima kao što su optičke i laserske kamere, 'Ground Penetrating Radar' (GPR), sonar i magnetometar. Neutronski senzor će pomoću gama-zraka prepoznavati kemijski sastav minskog sredstva na morskom dnu te utvrditi njegovu točnu poziciju.

Projekt je potpuno usuglašen početkom ožujka, realizacija je započela, a očekuje se kako će trajati oko 36 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 4.390.000 eura od čega 2.780.000 eura financira Europska unija. Hrvatske partnere na projektu EU financira s 856.086,00 eura.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.