Prijeđite na glavni sadržaj

Redovna kvartalna konferencija za novinare

26.7.2010.

Ravnateljica Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Danica Ramljak održala je danas redovnu kvartalnu konferenciju za novinare na kojoj je premijerno predstavila novi logotip i vizualni identitet IRB-a i najavila Adriatic School on Nanoscience - prvu međunarodnu ljetnu školu nanoznanosti u Hrvatskoj koja će se održati od 19. do 23. rujna 2010. godine u Dubrovniku. Škola će okupiti tim vrhunskih hrvatskih i europskih predavača iz područja nanoznanosti kao i polaznike iz nekoliko zemalja i sigurno će pomoći međunarodnom profiliranju Hrvatske kao zemlje koja svoje prioritete vidi u razvoju visokih tehnologija.

"U korak s europskom i svjetskom strategijom u području razvoja nanotehnologije kao modernog dostignuća koje pokreće gospodarstvo razvijenih zemalja, po prvi put u Hrvatskoj organiziramo međunarodnu ljetnu školu Adriatic School on Nanoscience – ASON-1 kao zajednički projekt IRB-a i vodećih institucija u području nanotehnologije: Finskog Centra za nanoznanost Sveučilišta Jyvaskyla i Joaneum Research iz Graza", izjavila je dr. Ramljak te dodala da će u sklopu ljetne škole, 19. rujna 2010. godine biti organiziran i poseban okrugli stol na kojem će sudjelovati znanstvenici i gospodarstvenici iz Hrvatske i regije. Fokus okruglog stola bit će potencijal zemalja u regiji da kroz razvoj nanotehnologije uspješno pokrenu gospodarstvo jer su globalna konkurentnost i prodor na svjetsko tržište mogući jedino zahvaljujući sustavnom promicanju inovacija i povezivanju znanosti s gospodarstvom.

Kao rezultat patentiranja inovacija i visokih tehnologija u rujnu ove godine s radom započinju dvije nove spin off tvrtke IRB-a: Biozyne d.o.o. i Artes Calculi Ltd. Biozyne d.o.o. je nastala u suradnji s eminentnim hrvatskim znanstvenikom u dijaspori prof. Igorom Štagljarom s University of Toronto, koji će joj dati vrijedno znanje i promociju na globalnom tržištu. Artes Calculi Ltd. utemeljena je na Robin Hood metodi koja je razvijena kao rezultat bazičnih istraživanja u Zavodu za teorijsku fiziku IRB-a, a koju su već otkupili stručnjaci s proslavljenje američke institucije Massachusetts Institute of Technology (MIT). IRB je do sada osnovao tvrtke Ruđer inovacije, Chirallicu, Ruđer Medicol Ciklotron i Initium Futuri te je ovim ostvarenjima postao vodeća znanstvena institucija u Hrvatskoj u osnivanju spin off društava utemeljenih na rezultatima istraživačkog rada koje svugdje u svijetu predstavljaju jedan od najvećih motora u pokretanju gospodarstva. Dr. Ramljak je naglasila kako je prioritet RH posebno ojačati najbolje istraživačke grupe u bazičnim istraživanjima koja su jedina podloga za izvrsna primijenjena istraživanja koja će pokrenuti gospodarstvo.

Dr. Ramljak posebno je izvijestila o naporima IRB-a za pokretanjem zahtjeva za punopravnim članstvom Hrvatske u CERN-u, najvećem svjetskom laboratoriju za istraživanja iz fizike i informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Time bi se Hrvatska svrstala uz bok zemljama regije, poput Slovenije i Srbije, koje su već pokrenule zahtjeve za članstvom. Dr. Ramljak pojasnila je neke od prednosti koje pruža članstvo u CERN-u kao što su povećanje kapaciteta za razvoj fundamentalnih i primijenjenih znanosti na svim hrvatskim institutima, punopravni pristup svim javnim natječajima CERN-a hrvatskim tvrtkama te povećanje kapaciteta za transfer znanja i tehnologije tvrtki u području visokih tehnologija. Jedna od predosti svakako je i povećanje potencijala za ostanak najboljih mladih stručnjaka u Hrvatskoj, jer ravnopravno sudjelovanje u izvrsnoj svjetskoj znanosti daje mladim stručnjacima nadu da svoju karijeru mogu ispuniti i u Hrvatskoj.

Uzevši u obzir strateške ciljeve Republike Hrvatske u području obrazovanja, znanosti i tehnologije kao i činjenicu da CERN danas i formalno postaje globalni svjetski laboratorij, Dr. Ramljak pozvala je nadležne institucije da započnu pregovore o punopravnom članstvu Republike Hrvatske u CERN-u i na takav način jasno izraze volju naše zemlje za ravnopravnim sudjelovanjem u globalnim znanstvenim istraživanjima, čime bi našim znanstvenicima i gospodarstvu, proširili mogućnosti za ostvarivanje svojih punih potencijala.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.