Prijeđite na glavni sadržaj

Ribe rijeke Drave

12.5.2023.
Ribe rijeke Drave

Nedavno je javnosti predstavljena knjiga "Ribe rijeke Drave" u čijoj su pripremi sudjelovali i znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB). Ova jedinstvena knjiga, na kojoj je radio tim stručnjaka, donosi pregled 45 različitih vrsta riba koje obitavaju u rijeci Dravi, uključujući rijetke Natura vrste, kao i zanimljive činjenice o životu riba i njihovoj važnosti za očuvanje prirodnog okoliša.

Knjiga je nastala kao rezultat istraživanja provedenog 2021. godine na devet lokacija na starom toku rijeke Drave i kanalima uz dravske akumulacije u Varaždinskoj županiji.

Izdavač je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, a knjiga je izrađena i publicirana u sklopu europskog projekta "Development and Protection of the Transboundary Biosphere Reserve Mura-Drava-Danube" – Riverside.

U istraživanju te pripremi tekstova i fotografija za knjigu sudjelovali su djelatnici Gradskog muzeja Varaždina, dr. sc. Mišel Jelić, Dino De Bona i Ivica Pakrac, slatkovodnog akvarija Aquatika, Denis Stošić, te znanstvenici i suradnici Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Damir Valić, Tomislav Kralj, mag. oecol. et prot. nat., Fran Barac, dr. med. vet. i Zvjezdana Šoštarić Vulić, kem. teh.

Ova publikacija rezultat je samo jednog u nizu istraživanja koje znanstvenici IRB-a obavljaju već dugi niz godina na slatkovodnim vodama diljem Republike Hrvatske. Nastavak istraživanja na rijeci Dravi planiran je za ljeto 2023. godine.

Rijeka Drava poznata je po svojoj iznimnoj raznolikosti ihtiofaune, a ova knjiga predstavlja 45 vrsta riba, s posebnim naglaskom na Natura vrste. Svako novo istraživanje pronalazi i nove vrste, ali također otkriva i proširivanje invazivnih vrsta, koje su promijenile staništa.

Knjiga "Ribe rijeke Drave" predstavlja vrijedan izvor informacija o ribljem svijetu ove rijeke, ali i doprinosi očuvanju prirodnog bogatstva koje čuva. Njezina publikacija u sklopu projekta "Development and Protection of the Transboundary Biosphere Reserve Mura-Drava-Danube" predstavlja još jedan doprinos u zaštiti ovog iznimnog prirodnog područja.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.