Prijeđite na glavni sadržaj

'Ruđer' otvara vrata obrazovanju mladih naraštaja

12.6.2014.
'Ruđer' otvara vrata obrazovanju mladih naraštaja

U sklopu Đira po Ruđeru, jednodnevnog popularno-znanstvenog događanja koje će u subotu 14.6. od 10 do 17 sati na IRB-u građanima otvoriti zabavni svijet pokusa, predavanja, radionica, žongliranja i plesa, u Knjižnici Instituta Ruđer Bošković će se okupiti predstavnici grada Zagreba, MZOS-a i ugledni poduzetnici te posebno važni gosti – daroviti učenici, pobjednici Olimpijada znanja. Razlog njihovog okupljanja je Svečano otvaranje Ruđerove učionice. Riječ je o donaciji tvrtke Proaxis d.o.o. IRB-u u vrijednosti od 50.000 KN. Svečano otvorenje održat će se s početkom u 10.00 sati u knjižnici u V. krilu na IRB-u.

Ovaj će prostor, vjerujemo, biti koristan domaćin brojnim stručnim radionicama namijenim znanstveno-akademskoj zajednici, a posebno nam je zadovoljstvo što će zahvaljujući inicijativi Centra za informatiku i računarstvo i tvrtke Proaxis d.o.o. osim za potrebe znanstvenika IRB-a, ovaj prostor biti na raspolaganju i darovitim učenicima.

"Ovo je samo mali, ali važan korak u motivaciji i podršci darovitim učenicima. Naime, Ruđer ima bogatu tradiciju organizacije popularno-znanstvenih događanja. Uz kvalitetna predavanja, tu su svakako i dani Otvorenih vrata koje redovito posjećuju brojni školarci iz svih krajeva Hrvatske, tako da smo do sada zabilježili 15.000 posjetitelja samo u sklopu Otvorenih dana. Također, naši znanstvenici aktivno sudjeluju kao mentori nadarenim učenicima u pripremama za Olimpijade znanja.

Želja nam je da ovaj prostor dobro iskoriste za odlične rezultate koje tradicionalno postižu na ovakvim natjecanjima te da im u što skorijoj budućnosti osim ovog prostora, omogućimo i interaktivni laboratorij s bogatijim sadržajem." - objasnio je dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj IRB-a.

Ruđerova Knjižnica kao rasadnik znanja

Knjižnica IRB-a ima dugogodišnju tradiciju uspješnih organizacija brojnih edukacija i radionica, a dobar dio aktivnosti koje provodi vezan je uz otvoreni pristup znanstvenim informacijama (eng. Open Access).

"Ustupanjem korištenja Knjižnice i IRB-ove infrastrukture mi mladim olimpijcima ne nudimo samo računala, već i pristup informacijama koje su im neophodne za daljnje obrazovanje i napredovanje." – naglasio je Bojan Macan, voditelj Knjižnice.

Otvoreni pristup znanstvenim informacijama je "vruća" tema u znanosti u EU. Štoviše, u sklopu programa Europske komisije (EK) Obzora 2020. propisana je obaveza svim znanstvenicima, čija će istraživanja biti financirana u sklopu spomenutog programa, da svoje publikacije stavljaju u otvoreni pristup putem institucijskih repozitorija.

"Institut Ruđer Bošković prvi u Hrvatskoj ima infrastrukturu u vidu institucijskog repozitorija IRB-a (FULIR), koja je u skladu sa zahtjevima navedenim u Obzoru 2020. Na ovaj način IRB snažno podržava otvoreni pristup i otvara vrata znanosti mladim olimpijcima i potencijalnim budućim znanstvenicima." – zaključuje Macan.

Zabavna strana znanosti

Nakon svečanog otvaranja i simbolične predaje ključeva Ruđerove učionice, ugledni gosti i olimpijci pridružiti svim posjetiteljima koji će uživati u bogatom programu Đira po Ruđeru, ludim pokusima, zanimljivim predavanjima te bogatom poratnom program na Ruđerovoj špici koja predstavlja znanstveno žongliranje, ples po Newtonu uz Dj-a, znanstveni origami, fora radionice, fiziku ekspres i eStudent mini SCI radionice.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.