Prijeđite na glavni sadržaj
Od ukupnih sredstava koje su povukle znanstveno-akademske institucije, IRB je ostvario čak 57 posto

'Ruđer' povukao 5.5 milijuna eura iz EU programa OBZOR 2020

1.7.2015.

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju Institut Ruđer Bošković je iz programa OBZOR 2020 povukao 5.5 milijuna eura i to kroz devet ugovorenih projekata. U dvogodišnjem razdoblju 'Ruđer' je tako s kapacitetom od šest posto znanstvenika od ukupnog broja svih znanstvenika u RH  povukao skoro 60 posto od ukupnih sredstva koje su u istom razdoblju iz OBZOR 2020 programa povukle znanstveno-akademske institucije u Hrvatskoj. 

Brojke su to koje Institut Ruđer Bošković (IRB) svrstavaju na zavidno vodeće mjesto među znanstveno-akademskim institucijama u Republici Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz ovog programa, te ga čine važnim strateškim partnerom vlade RH, što je, podsjetimo, nedavno istaknuo i potpredsjednik vlade prof. Branko Grčić potvrdio povodom svečanog predstavljanja prestižnih projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) održanog u travnju na IRB-u.

Prema podacima dostupnim na službenoj informacijskoj platformi europske unije - CORDIS (Community Research and Development Information Service) Hrvatska ima ukupno ostvarena 62 projekta iz OBZOR 2020 programa financiranja, od čega oko dvije trećine drže znanstveno-akademske institucije i to s ukupnom vrijednosti projekata od oko 9.6 milijuna eura, od čega je IRB ostvario oko 5.5 milijuna eura.

U sklopu programa OBZOR 2020 državama člancima EU-a i zemljama kandidatima na raspolaganju 80 milijardi eura. Važno je napomenuti da se unutar ovog programa sredstva dodjeljuju na izuzetno kompetitivnim natječajima. Dobiti projekt u sklopu OBZOR 2020 programa znači da ste dobili potvrdu EU-a da raditi konkurentnu znanost koja se može mjeriti s radom drugih znanstvenih institucija iz zemalja s daleko izdašnijim financiranjem istraživanja i razvoja (npr. Njemačkom, Francuskom, Velikom Britanijom).

Vrhunska znanost je misija IRB-a, a prijava na projekte znači osiguravanje prijeko potrebnih sredstava za daljnja istraživanja, obnovu infrastrukture, ulaganja u sofisticiranu opremu te u obrazovanje i mobilnost istraživača, a sve s ciljem što jačeg pozicioniranja IRB-a kao konkurentnog europskog multidisciplinarnog znanstvenog centra. ''Dakle, naša  je namjera prijavljivati se na što više projekata i na taj način osigurati budućnost izvrsnim istraživanjima na Institutu.'' – naglasio je ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić.

''Svakako, izvrsna znanost je preduvjet za dobre projekte, ali bez razumijevanja svih dionika od internih struktura, agencija, zakonodavnog okvira, te u našem slučaju posebno Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, nije moguće niti će biti moguće kvalitetno pripremiti natječaje, a još manje ih dobro provesti, a tada upadamo u zamku da skupo plaćamo članstvo koje ne uspijevamo iskoristiti.

Institut Ruđer Bošković neprestano dokazuje postignutim rezultatima da ima potrebno znanje, kadar i kapacitete u povlačenju sredstava iz Europske unije, nama je zapravo najpotrebnije da nas se na tom putu ne sputava.

Izuzetno je važno osvijestiti činjenicu da su projekti 'živi' i da mogu otići u različitom smjeru od planiranog. Europska komisija je to uvidjela i nastoji administrativni dio pripreme i provedbe što više olakšati. Nadamo se da će se to isto uvidjeti i na razini MZOS-a, umjesto sadašnje prakse, gdje ispada da se uspješnost i izvrsnost sustavno koče.'' – zaključuje Antičić.  

'Ruđer' povukao 5.5 milijuna eura iz EU programa OBZOR 2020

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.