Prijeđite na glavni sadržaj

"Ruđerovac" Vitomir Šunjić izabran za redovitog člana HAZU

11.5.2012.
"Ruđerovac" Vitomir Šunjić izabran za redovitog člana HAZU

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) na jučer je održanoj izbornoj skupštini izabrala nove članove akademije – 20 redovitih, osam dopisnih i deset članova suradnika. Znanstveni savjetnik Instituta Ruđer Bošković (IRB), prof. dr. Vitomir Šunjić izabran je za redovitog člana u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti.

Vitomir Šunjić rođen je u Sarajevu 1939. godine. Nakon završenog doktorskog studija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, odlazi na poslijedoktorski studij na ETH u Zurichu, gdje mu je mentor bio prof. Vladimir Prelog. Osnovao je i vodio Laboratorij za organsku sintezu u Istraživačkom institutu KRKA, Novo Mesto, sudjelovao u osnivanju istraživačkog instituta tvrtke Compagnia di Ricerca Chimica (CRC) kraj Udina, gdje je radio i kao direktor za istraživanja u Odsjeku organske kemije.

Tijekom karijere radio je i kao organizator znanstvenih projekata u PLIVA institutu, te kasnije kao direktor Odjela kemije u institutu Glaxo Smith Klein. Na Institutu Ruđer Bošković je počeo s radom kao znanstveni savjetnik Odjela za organsku kemiju i biokemiju, gdje je kroz ugovore s međunarodnim institucijama i industrijom osigurao nabavku vrlo vrijednu opremu za znanstveni rad. Godine 1989. na IRB-u osnovao je Laboratorij za stereoselektivnu katalizu i biokatalizu (CATBIO), a 2005. godine zajedno sa suradnicima osnovao je spin-off tvrtku IRB-a, Chirallica. Profesor Šunjić redoviti je naslovni profesor na Zavodu za organsku kemiju i biokemiju PMF, Sveučilište u Zagrebu te redoviti naslovni profesor na Poslijediplomskom studiju kemije i biotehnologije, Sveučilišta u Rijeci.

U svojoj dosadašnjoj znanstvenoj karijeri objavio je 231 znanstveni rad u časopisima, a koji su citirani više od 3200 puta. Nositelj je 80 nacionalnih patenata, od kojih je 55 međunarodno priznatih.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja poput Državne nagrade “Ruđer Bošković” za znanstveno djelo u organskoj kemiji (1990.), nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za znanstveni rad u kemiji (1998.), odlikovanje Redom Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića, za osobite zasluge u znanosti (1996.), medalje Prirodoslovno matematičkog fakulteta, priznanje za nastavnu djelatnost (2009.) i Diplomom Fakulteta za kemijsko inženjerstvo i tehnologiju, priznanje za promociju suradnje Sveučilište-Industrija (2010.)

HAZU je za člana suradnika izabrala prof. dr. sc. Tomislava Cvitaša, redovitog profesora na Fizičko-kemijskom zavodu PMF-a, koji je na Institutu Ruđer Bošković radio od 1966. – 1998. godine, gdje je stekao zvanje znanstvenog savjetnika.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.