Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovac sudjelovao u znanstvenom radu objavljenom u Nature Communications

20.10.2017.
Ruđerovac sudjelovao u znanstvenom radu objavljenom u Nature Communications

Prestižni časopis „Nature Communications“ (IF = 12.124, petogodišnji IF = 13.092), rangiran kao treći časopis na području multidisciplinarnih znanosti u svijetu, objavio je znanstveni rad u kojem je po prvi puta eksperimentalno detektirano te računski potvrđeno postojanje kompleksa [Br•OOO−] na granici međufaze zrak/voda koji je odgovoran za nastanak broma u nižim slojevima atmosfere.

Istraživanjem koje je dovelo do rezultata objavljenih u radu bavila se međunarodna grupa znanstvenika koja uključuje znanstvenike iz Švicarske, Švedske, SAD-a i Katara, kao i dr. sc. Marija Vazdara iz novouspostavljenog Laboratorija za kemiju u modelnim biološkim sustavima Zavoda za organsku kemiju i biokemiju Instituta Ruđer Bošković.

Ovim radom utvrđeno je da oksidacija broma u vodenom mediju potiče nastanak molekularnih halogenida koji su iznimno važni za očuvanje ukupne količine ozona u atmosferi. Istraživanjem je pokazano i da rentgenska tekućinska fotoelektronska spektroskopija izravno potvrđuje postojanje ozonida [Br•OOO−] na površini vode, dok teorijski izračuni podupiru eksperimentalna otkrića i pokazuju da voda stabilizira opisani kompleks te snižava energiju prijelaznog stanja za daljnje reakcije ozonida pri neutralnom pH.

Dodatni kinetički eksperimenti također su pokazali različite mehanizme kemijskih reakcija na površini, za razliku od otopine u dubljim slojevima, što je odlučujuće za kinetiku atmosferskih procesa koja se odvija na međufazi zrak/voda.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.