Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovac urednik knjige u prestižnoj seriji izdanja Američkog kemijskog društva

5.12.2014.
Ruđerovac urednik knjige u prestižnoj seriji izdanja Američkog kemijskog društva

Američko kemijsko društvo u sklopu svoje prestižne serije knjiga 'ACS Symposium Series' nedavno je objavilo uredničku knjigu međunarodnog autorskog tima znanstvenika među kojima je i dr. sc. Aleksandar Sabljić, predstojnik Zavoda za fizičku kemiju IRB-a. Ovo je prvi puta da je hrvatski znanstvenik jedan od urednika ove ugledne serije u kojoj redovito objavljuju i dobitnici Nobelovih nagrada, uključujući i ovogodišnjeg Nobelovca prof. Williama E. Moernera. 

U knjizi pod naslovom ''Non-First Order Degradation and Time-Dependent Sorption of Organic Chemicals in Soil'' kroz 18 poglavlja urednici Wenlin Chen (Syngenta Crop Protection, LLC, Greensboro, North Carolina), Aleksandar Sabljić (Institut Ruđer Bošković, Zagreb, Hrvatska), Steven A. Cryer (Dow AgroSciences, LLC, Indianapolis, Indiana) i Rai S. Kookana (CSIRO Land and Water, Glen Osmond, Australia) te grupe autora iz Amerike, Kanade, Engleske, Japana, Njemačke, Španjolske, Australije i Novog Zelanda obrađuju temu nelinearnih procesa razgradnje i vremenski ovisna sorpcija organskih kemikalija u tlu.

U fokusu su mjerenja utjecaj pesticida na okoliš

Naime, poznato je da se u poljoprivredi i hortikulturi kao sredstvo za zaštitu i prevenciju bolesti biljaka najčešće koriste pesticidi. Ove poljoprivredne kemikalije konstantno su predmet povećanog regulatornog nadzora, iako su moderni pesticidi napredovali i postali sigurniji, učinkovitiji i specifični za određenu vrstu primjene Međutim, postojanost pesticida, njihova mogućnost prodiranja i širenja u sustave podzemnih i površinskih voda kao i mogućnost utjecaja na druge organizme u tlu razlog su izuzetno stroge zakonske regulacije proizvodnje, transporta, skladištenja i upotrebe pesticida (REACH Uredba). Pri tome su sorpcija na tlu i biorazgradnja dominantni procesi koji određuju sudbinu i ekološki rizik od pesticida u okolišu.

Autori knjige bave se upravo procesima sorpcije i razgradnje pesticida u kontekstu regulatorne evaluacije, ali s posebnim naglaskom na interakcije kemikalija-tlo-okoliš s ciljem što preciznijih mjerenja, modeliranja i predviđanja nelinearnih i vremenskih ovisnih procesa kritičnih za mobilnost i postojanost pesticida u poljoprivrednim zemljištima odnosno kultiviranom tlu.

Teme s fronte istraživanja u kemiji

Ova prestižna serija knjiga 'ACS Simpozij' prvi put je objavljena 1974. godine s ciljem objave radova nastalih u sklopu simpozija pod pokroviteljstvom Američkog kemijskog društva. U pravilu, samo izvorni znanstveni radovi i izvorni pregledni radovi bivaju uključeni u određeno izdanje. Teme simpozija pod pokroviteljstvom Američkog kemijskog društva su redovno na fronti istraživanja u pojedinim područjima kemije.

Osim što je jedan od urednika ovog izdanja, dr. Sabljiću su u knjizi objavljena i tri priloga. Pored uvoda, čiji je koautor s ostalim urednicima, objavljena su mu i dva pregledna članka u suradnji s Yoshiaki Nakagawa-om (Kyoto University, Japan) - ''Biodegradation and Quantitative Structure-Activity Relationship (QSAR)" te "Sorption and Quantitative Structure-Activity Relationship (QSAR)."

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.