Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovci objavili rad o učinku kolesterola u nastanku Alzheimerove bolesti

7.5.2012.

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Silva Katušić Hećimović, Martina Malnar i Marko Košiček iz Laboratorija za molekularnu neurofarmakologiju Zavoda za molekularnu medicinu objavili su rad pod naslovom Cholesterol-depletion corrects APP and BACE1 misstrafficking in NPC1-deficient cells u časopisu Biochimica et Biophysica Acta - Molecular Basis of Disease (IF 5.211). 

Ovim istraživanjem Ruđerovci su pokazali da povišena razina kolesterola može biti pokretač patoloških procesa u Alzheimerovoj bolesti. Dokazali su da povišena razina kolesterola potiče promjene u transportu proteina APP i enzima BACE1, ključnih molekula u patogenezi Alzheimerove bolesti. Pokazali su da povišena razina kolesterola uzrokuje nakupljanje proteina APP i BACE1 u endosomima što rezultira povećanim amiloidogenim cijepanjem proteina APP i povećanim stvaranjem peptida Aβ. Naime cijepanje proteina APP enzimom BACE1 predstavlja ključni događaj u nastanku peptida Aβ, glavnog sastojka karakterističnih patoloških plakova u mozgu oboljelih od ove bolesti.

Procijenjeno je kako trenutno u svijetu oko 26 milijuna ljudi boluje od Alzheimerove bolesti. S obzirom na sve veći broj oboljelih osoba od ove teške bolesti, za koju još uvijek ne postoji adekvatno liječenje, istraživanja Alzheimerove bolesti su od izuzetne važnosti, jer imaju za cilj razvoj novih oblika liječenja, usporavanje progresije i/ili sprečavanje nastanka ove bolesti. Smatra se da upravo promijenjen metabolizam proteina APP i promijenjena razina peptida Aβ predstavljaju glavni uzrok nastanka Alzheimerove bolesti, i stoga je istraživanje njihovog mehanizma nastanka i razgradnje važno za razumijevanje patogeneze ove bolesti.

Ovaj rad je nastavak istraživanja grupe dr. Katušić Hećimović objavljenog u istom časopisu (Malnar et al. 2010) te je produkt višegodišnje uspješne suradnje s kolegama iz Deutsches Zentrum für Neurodegenerative Erkrankungen (DZNE) - München, Njemačka.

Ruđerovci objavili rad o učinku kolesterola u nastanku Alzheimerove bolesti

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.