Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovci objavili rad u prestižnom časopisu Chemical Communications

1.3.2018.
Ruđerovci objavili rad u prestižnom časopisu Chemical Communications

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Srećko Kirin i dr. sc. Zoran Kokan iz Laboratorija za kemiju čvrstog stanja i kompleksnih spojeva Zavoda za kemiju materijala, dr. sc. Borislav Kovačević iz Grupe za računalne bioznanosti te dr. sc. Zoran Štefanić iz Laboratorija za kemijsku i biološku kristalografiju Zavoda za fizičku kemiju, u suradnji s Pavletom Tzvetkovom s Instituta za tehnologiju iz njemačkog grada Karlsruhea, objavili su znanstveni rad pod naslovom "Controlling Orthogonal Self-Assembly through Cis-Trans Isomerization of a Non-Covalent Palladium Complex Dimer" u vrhunskom kemijskom časopisu Chemical Communications (IF = 6.3, Q1). Značaj njihovog istraživanja dodatno je istaknut na stražnjoj naslovnici časopisa.

U okviru rada istraživani su paladijevi kompleksi fosfinskih liganda s aminokiselinama koji u kloriranim otapalima tvore nekovalentne dimere putem aromatskih interakcija i čak 16 vodikovih veza. Konfiguracija metalnog centra igra važnu ulogu u procesu dimerizacije, što je utvrđeno eksperimentalnim spektroskopskim i kristalografskim metodama potpomognutim teorijskim izračunima. Jednostavna kontrola procesa samoudruživanja uspješno je ostvarena promjenom koncentracije, otapala i temperature, što je iznimno važno u dizajnu novih funkcionalnih kemijskih sustava.

Istraživanja su provedena u okviru projekta Hrvatske zaklade za znanost "Minimalni umjetni enzimi" (IP-2014-09-1461) i hrvatsko-njemačkog bilateralnog projekta (MZO & DAAD).

Više informacija o objavljenom radu pronađite putem poveznice http://pubs.rsc.org/en/Content/ArticleLanding/2018/CC/C7CC09537F#!divAbstract

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.