Prijeđite na glavni sadržaj

„Ruđerovci“ objavili radu časopisu Structure

3.5.2013.
„Ruđerovci“ objavili radu časopisu Structure

Znanstvenici Laboratorija za kemijsku i biološku kristalografiju Zavoda za fizičku kemiju objavili su, u suradnji s PMF-om, rad pod naslovom "Adaptation of Aminoacyl-tRNA Synthetase Catalytic Core to Carrier Protein Aminoacylation" u časopisu Structure (IF = 6.347).

Rad autora dr. Marka Močiboba, dr. Nives Ivić, dr. Meri Luić i dr. Ivane Weygand-Đurađević nastavak je istraživanja homologa seril-tRNA sintetaza koja su pred tri godine rezultirala otkrivanjem potpuno nove porodice enzima - aminoacil:[protein nosač]ligaza.

U upravo objavljenom radu na osnovu opsežnih strukturnih istraživanja protein-protein kompleksa (glicil:[protein-nosač]-ligaze sa protein-nosačima) predložen je i mehanizam djelovanja tih novotkrivenih enzima. Naime, oni su promijenili specifičnost prema oba supstrata koja seril-tRNA sintetaze koriste u reakciji aminoacilacije, pa tako umjesto serina tioesterski vežu glicin ili alanin, ali ne na tRNA već na protein-nosač.

Rezultati kristalografskih istraživanja dio su i uspješno obranjene doktorske disertacije Nives Ivić.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.