Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovci oduševili djecu na Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku

Bogati program 'Ruđerovog interaktivnog laboratorija' okupio preko sedamdeset školaraca
11.7.2016.
Ruđerovci oduševili djecu na Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku

Projekt 'Ruđerov interaktivni laboratorij' gostovao je na Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku, gdje su ruđerovci na radionicama iz fizike, kemije, biologije, znanosti o okolišu okupili preko 70 školaraca.

Tijekom sedam dana trajanja radionica djeca u dobi od 11 do 18 godina u Medicinskoj školi kroz bogat program radionica razvijala su interes za prirodne znanosti.

Na radionici 'Tajni život dagnji' pod vodstvom Marijane Erk iz Zavoda za istraživanje mora i okoliša IRB-a polaznici su učili o zaštiti okoliša i važnosti dagnji kao bioindikatora. Imali su priliku secirati dagnje, učiti o njihovim organima, načinu disanja, prehrani i ulozi u moru. Naučili su i kako biokemijski odrediti spol dagnje te kako uz pomoć refraktometra i pH mora odrediti salinitet vode.

Na radionica 'Slatka kemija' koju je vodio Ivo Crnolatac, djeca su proučavala šećere i kemijske reakcije koje uključuju šećere. Polaznici su prvo naučili nešto više o metodama istraživačkog rada, kako prometanjem različitih pojava i procesa iz prirode mogu izvući zaključke poput znanstvenika. Nakon toga su eksperimentima određivali količinu šećera u voću, povrću i kruhu, promatrali oscilacijske reakcije u kojima otopine mijenjaju boje, kao i tzv. semafor reakcije u kojima se boja otopine mijenja kad se otopina protrese, a naučili su i kako izolirati srebro uz pomoć glukoze.

Mladi fizičari su uživali u radionici 'Čudnovati vrteći objekti', koju je vodio dr. sc. Saša Ceci, gdje su tijekom različitih zanimljivih pokusa koji su uključivali lego kockice, zvrkove i yo-yo učili o temeljnim zakonima fizike, poput očuvanja energije, gibanju i vrtnji.

Polaznici radionice 'Izoliranje DNA iz voća' su uz pomoć dr. sc. Marka Košičeka dokazali da i banane imaju DNA. Bananu su usitnili, skuhali u deterdžentu i soli, profiltrirali, ohladili i istaložili s alkoholom na kojem je plivao oblak DNA.

Velik interes za kemiju kod polaznika je pobudila radionica 'Čime se bavi kemija', u kojoj je Marija Matković djecu upoznala s osnovama kemije i njenom primjenom u svakodnevnom životu.

Djeca su konstruirala modele molekula u prostoru kako bi dobila ispravnu percepciju istih, učila o kiralnim molekulama, radila pokuse s kupusovim pigmentom, Gastal tabletama i sličnim tvarima kako bi se upoznala s kiselinsko-baznim reakcijama, dokazala da molekule mogu zračiti i naučila da kemija može biti jako korisna u mnogim profesija, poput medicinske forenzike i sličnih zanimanja.

Radionica Ruđerov interaktivni laboratorij dio je popularizacijskog programa projekta IRB-a istog naziva čiji je cilj na IRB-u opremiti interaktivni laboratorij koji bi omogućio profesorima, mentorima i nadarenim učenicima pod okriljem najveće znanstvene institucije u RH te vrhunskih stručnjaka pripreme za znanstvene olimpijade, praktične radionice i treninge, ali i zainteresirao mlade za prirodne, biomedicinske i informatičke znanosti.

Naši susjedi Austrijanci su opremili pojedine škole da mogu poslužiti za eksperimentalnu nastavu bitno šire okoline. U tim se školama dodatno pripremaju kandidati za olimpijski tim što se kasnije potvrđuje i kroz rezultate.

Iskustvo hrvatskih olimpijaca pokazalo je da učenici koji su sudjelovali u olimpijadama i poslije budu među najboljim studentima, odabiru zanimanje u STEM područjima, postižu zapažene karijere i kapitaliziraju znanje u inovacije.

Društveno odgovorna korporacija zna da treba uložiti u darovite pojedince, na svima nama je da preuzmemo odgovornost i djelujemo. 'Ruđerov interaktivni laboratorij' je bitan kotačić u toj misiji IRB-a! Znanstvenici IRB-a imaju stručnjake, kvalitetan program radionica, a trenutno intenzivno tragaju za donatorima kako bi mogli preurediti i opremiti prostor na IRB-u za ovu svrhu.

Kontaktirajte nas

Više informacija

Marko Košiček

Stručni savjetnik
Tel:
+385 1 457 1297
Interni broj:
1388

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.