Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovci oduševili na 'Znanstvenom pikniku'

26.9.2022.
Ruđerovci oduševili na 'Znanstvenom pikniku'

Znanstveni piknik, projekt je popularizacije znanosti i umjetnosti koji se ove godine održao 11. puta. Stotinu izlagača, odnosno institucija, udruga i pojedinaca, te preko tri tisuće školaraca iz cijele Hrvatske, ugostila je i ove godine Krapinsko-zagorska županija u perivoju Muzeja seljačkih buna u Dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici.

U bogatom programu znanstvenog piknika sudjelovali su znanstvenici i istraživači s Instituta Ruđer Bošković (IRB) koji su pripremili radionice i pokuse iz ekologije i okoliša, astrofizike, te fizike i kemije, a na glavnoj pozornici izveli su pravi 'Science Show'.  

Prilikom otvaranja Znanstvenog piknika ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith podsjetio je kako je važan dio misije Instituta podizanje svijesti o važnosti znanje i koristi znanosti.

''Mi nemamo studente i predavanja, no ciljana publika su nam upravo studenti na fakultetima i učenici u školama. Njima pokušavamo prenijeti strast za istraživanjima i znanstvenim temama, a ovo je jedan od najboljih načina kako pokazati da znanost može biti i zabavna,'' rekao je dr. Smith.

Na pitanje novinara da prokomentira trenutno stanje u znanosti ravnatelj je rekao da uvijek postoji mjesta za napredak, a u tome znanstvenicima pomažu i europska sredstva.

"Hrvatska je dio Europske unije, imamo pristup Nacionalnom planu za otpornost i oporavak, imamo višegodišnji financijski okvir koji može poticati razvoj znanosti. Zbog europskih prilika, znanost ima svoju dobru budućnost. Iako, već sad je vidljiv veliki napredak u usporedbi s, primjerice, stanjem od prije dvadesetak godina. Naime, ako usporedim Hrvatsku iz 2000. godine kada sam došao i ovu danas, to je potpuno druga priča. Naš znanstveni sektor napreduje i na kraju ćemo ga povezati i s gospodarstvom i društvom preko djece jer ona su budućnost,'' kazao je dr. Smith.

Ovogodišnji Znanstveni piknik odvijao se pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića te Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ravnatelj REGEA-e, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Julije Domac, rekao je da manifestacija Znanstveni piknik spaja dvije itekako važne stvari, znanost i mlade, odnosno djecu, te da je ključno djeci i mladima približiti način razmišljanja koji ih potiče na kritičko promišljanje.

Ispred Grada Zagreba, Znanstvenom pikniku prisustvovala je i Martina Jurišić, pročelnica ureda gradonačelnika Grada Zagreba. ''Posebno mi je zadovoljstvo biti danas ovdje ispred Grada Zagreba i još jednom dati podršku Grada ovom 11. po redu ‘Znanstvenom pikniku’. Nadamo se da će i ovaj biti jednako uspješan kao i prijašnjih 10 godina. Inače, Grad Zagreb ulaže puno napora i truda u djecu i mlade i njihovu dodatnu edukaciju. Nadamo se da će i ovaj Znanstveni piknik doprinijeti tome'', poručila je Jurišić.

Renata Brkić iz udruge organizatora Piknika, Udruge 'Profesor Baltazar', rekla je da je upravo Znanstveni piknik tradicionalni, najjači i najduži projekt Udruge. Istaknula je kako Hrvatska treba centralno mjesto za popularizaciju znanosti, a to će biti Znanstveno – edukativno – zabavni centar ‘ZEZ’ koji će se nalaziti u Dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je da vlada odlična atmosfera te da se još jednom pokazalo da ovakvi znanstveni piknici nemaju alternative, da je Znanstveno – edukacijsko – zabavni centar u Stubičkom Golubovcu potreban zbog Krapinsko – zagorske županije, ali i zbog Republike Hrvatske.

''Bez novih tehnologija koje su proizašle iz znanosti, nema razvoja gospodarstva. Ne možete ni povećavati proizvodnju, a ni imati kvalitetan proizvod. Moram pohvaliti naše gospodarstvenike jer oni to rade izuzetno dobro, a dokaz tome je veliki izvoz jer to znači visoko kvalitetan proizvod proizveden na najvećoj mogućoj tehnologiji i to je ono što Zagorju treba i to je ono što Zagorje radi. Ono što je bitno, mi kao jedna manja županija bez velikog sjedišta i sveučilišta u svojoj županiji, na neki smo se način pozicionirali kao županija koja promovira znanost. To je jedna snažna poruka kuda zapravo ide Krapinsko – zagorska županija i  posjet Instituta Ruđer Bošković, raznih veleposlanika s kojim smo razgovarali o Znanstvenom pikniku, ZEZ-u, poslovnim anđelima i Poduzetničkom centru zapravo govori da sve ono što radimo, radimo smišljeno kroz strateške projekte,'' zaključio je župan.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.