Prijeđite na glavni sadržaj

'Ruđerovcu' dodijeljena Nagrada HDKI-a mladim kemijskim inženjerima

23.2.2009.

Mladom hrvatskom znanstveniku Marku Ukrainczyku, dipl. kem. inž. jučer je na XXI. Hrvatskom skupu kemičara i kemijskih inženjera, koji se ove godine održavao u Splitu u razdoblju od 19. - 22. travnja, svečano dodijeljena Nagrada mladim kemijskim inženjerima. Nagradu tradicionalno dodjeljuje Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa za istaknuti znanstveni ili stručni doprinos, a s ciljem poticanja znanstvenog rada u području kemijskog inženjerstva.

Marko Ukrainczyk znanstveni je novak u Laboratoriju za procese taloženja pri Zavodu za kemiju materijala gdje se pod vodstvom dr. sc. Damira Kralja bavi istraživanjima mehanizama i kinetike procesa taloženja i kristalizacije te razvoja postupaka priprave taložnoga kalcijeva karbonata. Za nagradu se kvalificirao radom na projektu 'Razvoj adaptivnog tehnološkog postupka priprave taložnoga kalcijeva karbonata', a svoj je doprinos istraživanjima imao priliku i usmeno prezentirati kolegama sudionicima skupa. U istraživanjima u kojima je sudjelovao, Marko Ukrainczyk pokazao je da je moguće pripraviti značajne količine kalcijeva karbonata korištenjem vapna i CO2 kao osnovnih i široko dostupnih sirovina, isključivo odabirom te kontrolom termodinamičkih i hidrodinamičkih čimbenika uključenih u taj proces.

'Ruđerovcu' dodijeljena Nagrada HDKI-a mladim kemijskim inženjerima

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.