Prijeđite na glavni sadržaj

'Ruđerovi' znanstvenici doprinijeli razjašnjenju prototipske strukture proteina

2.9.2008.

Ugledni časopis 'The Journal of Biological Chemistry', u izdanju s početka kolovoza, odabrao je znanstveni rad grupe autora, među kojima su i znanstvena novakinja Nina Jajčanin-Jozić i dr. sc. Marija Abramić iz Laboratorija za celularnu biokemiju (ZOKB), kao 'Paper of the Week'.

Razlog uvrštavanja ovoga rada među vrhunske ('top 1%') leži u tome što je u njemu po prvi put, koristeći metode rendgenske strukturne analize, molekularne biologije, biokemije i molekularnog modeliranja, razjašnjena kristalna struktura enzima dipeptidil-peptidaze tipa III (DPP III) koja predstavlja prototip za cijelu porodicu proteina (porodica DPP III) od preko 50 članova te je stečen uvid u mehanizam njegovog katalitičkog djelovanja.

Znanstveni rad je rezultat interdisciplinarne suradnje znanstvenika, koja se odvijala u okviru bilateralnog projekta Hrvatska-Austrija 2006/2007 'Ispitivanje odnosa strukture i funkcije metalo-peptidaza uključenih u metabolizam biološki aktivnih peptida' temeljenog na višegodišnjim znanstvenim istraživanjima provedenim na 'Ruđeru' koja su dovela do spoznaja o afinitetu DPP III za niz biološki aktivnih peptida i potencijalnoj ulozi ove metalo-peptidaze u modulaciji boli kod sisavaca te o njenoj prekomjernoj ekspresiji u malignim tumorima.

'Ruđerovi' znanstvenici doprinijeli razjašnjenju prototipske strukture proteina

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.