Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovka će se susresti s nobelovcima u Lindau

Ovog lipnja, znanstvenica IRB-a Anamarija Knežević prisustvovat će 71. susretu Nobelovaca u Lindau.
23.6.2022.
Ruđerovka će se susresti s nobelovcima u Lindau

dr. sc. Anamarija Knežević

Svake godine krajem lipnja u Lindau se održava sastanak dobitnika Nobelove nagrade s mladim istraživačima. Prilika je to za istraživače diljem svijeta da upoznaju nobelovce, sudjeluju u razmjeni znanja i predstave svoj rad. Ove godine pozivom za sudjelovanje na 71. susretu nobelovaca u Lindau počašćeno je 611 mladih istraživača iz 91 zemlje diljem svijeta, a među odabranima je i znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. sc. Anamarija Knežević. 

Selekcijski postupak vrlo je zahtjevan, tisuće istraživača prijavi se svake godine, stoga je ovo veliko priznanje za našu znanstvenicu. Teme konferencije se razlikuju iz godine u godinu. Nekad dolaze najbolji fizičari, nekad ekonomisti, a ove godine na redu su kemičari, ali pristup je uvijek multidisciplinaran.

Dr. sc. Knežević je pozvana zahvaljujući nominaciji Europske komisije koja joj je 2019.  godine dodijelila stipendiju Marie Curie. Počašćena je i veseli se susretu s nekim od najvećih svjetskih znanstvenika.

Anamarija trenutno radi kao znanstveni suradnik u Laboratoriju za stereoselektivnu sintezu i biokatalizu na IRB-u, gdje se vratila nakon poslijedoktorskog usavršavanja na Sveučilištu Twente u Nizozemskoj. Tijekom boravka u Nizozemskoj, bavila se istraživanjem dinamičkih organskih molekula, s ciljem razvoja minimalističkog umjetnog modela citoskeleta. Njeno istraživanje je bilo usmjereno prema dizajnu i sintezi malih molekula koje se samoudružuju u veće tubularne strukture u vodi i mijenjaju oblik pod utjecajem svjetlosti.

''Cilj je istražiti kako se nekovalentne interakcije i proces samoudruživanja mogu iskoristiti za pojačavanje djelovanja dinamičkih malih molekula, a s ciljem generiranja korisnih mehaničkih sila u otopinama,'' objašnjava dr. sc. Knežević.

Povratkom na IRB, Anamarija je nastavila s istraživanjima u području sinteze i karakterizacije novih tekućih kristala. Planira iskustvo stečeno u Nizozemskoj iskoristiti u daljnjem radu budući da upravo nekovalentne interakcije usmjeravaju i samoudružuju organske molekule u određenu tekuće-kristalnu fazu.

Tradicija duga sedam desetljeća

Prestižni susret nobelovaca u Lindau petodnevni je događaj koji se ove godine, od 26. lipnja do 1. srpnja, održava po 71. put. Nakon dvije pandemijske godine kada je susret održan u online obliku, ove godine se znanstvenici konačno opet sastaju u Lindau. Svake godine, susret ima multidisciplinarni pristup te okuplja znanstvenike i nobelovce iz kemije, fizike i medicine.

''Ovo je jedinstveno iskustvo i lijepo priznanje posebice jer svaki mladi znanstvenik može sudjelovati samo jednom na konferenciji,'' komentirala je dr. sc. Knežević.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.