Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovkama dodijeljene nagrade za poticanje kulture stvaranja temeljene na znanstvenoj izvrsnosti

25.5.2015.
Ruđerovkama dodijeljene nagrade za poticanje kulture stvaranja temeljene na znanstvenoj izvrsnosti

Udruga MRAK - Mreža za razvoj i kreativnost i ove je godine osmu godinu za redom pred najuglednijim hrvatskim poduzetnicima i uglednicima iz javnog, znanstvenog i društvenog života povodom 'Hrvatskog Dana kreativnosti i inovativnosti' dodijelila renomiranu 'Nagradu za kreativnost i inovativnost u poslovnom i društvenom djelovanju' u devet kategorija. Znanstvenicama Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Ivi Tolić i dr. sc. Ani Sunčani Smith dodijeljene su nagrade u posebnoj kategoriji - Poticanje kulture stvaranja temeljene na znanstvenoj izvrsnosti.

Dr. Tolić i dr. Smith nedavno su se na vrhuncu svoje uspješne međunarodne znanstvene karijere vratile na Institut Ruđer Bošković zahvaljujući prestižnim projektima koje im je dodijelio Europsko istraživačko vijeće. Zahvaljujući ovim projektima vrijednima preko 3,5 milijuna eura ove dvije izvrsne znanstvenice će na IRB-u osnovati vlastite istraživačke grupe, opremiti laboratorije i zaposliti nove mlade znanstvenike kako bi svaka u svom području radile na inovativnim istraživanja na rubu svih dosadašnjih spoznaja.

Europska komisija prepoznala je znanstvenu izvrsnost, predanost i inovativnost dr. Ive Tolić i dr. Ane Sunčane Smith te ih uvrstila u elitno znanstveno društvo od samo 5  do 15 posto najboljih dodijelivši im ERC projekte i nagradivši ih izdašnim sredstvima. Koliko su prestižni ovi projekti potvrđuje i činjenica da čak u svjetskim razmjerima pregovaračka pozicija znatno jača ukoliko vaša institucija ima upravo ERC projekt.

''Neupitno je da dr. Tolić i dr. Smith značajno pridonose jačanju ugleda kako IRB-a tako i hrvatske znanstveno-akademske zajednice u Europi i svijetu, stoga mi je drago da ste im dodjeljivanjem ove nagrade u posebnoj kategoriji odali svoj priznanje. Svakako, vjerujem da će resorne domaće institucije prepoznati i podržati znanstvenice čiju je izvrsnost već potvrdila Europska unija i međunarodna znanstvena zajednica, ne samo nagradama, već i poticajnim zakonskim kontekstom i održivom strategijom financiranja.'' - zaključio je na Svečanoj dodjeli nagrade dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj IRB-a.

Dan kreativnosti i inovativnosti je projekt koje je pokrenut 2008. godine s ciljem poticanja kreativnosti u svim aspektima djelovanja i društva. U sklopu tog Dana svake je godine centralno događanje dodjela Nagrada za kreativnost i inovativnost putem kojeg renomirani žiri odabere devet najboljih projekata ili proizvoda iz svih segmenata poslovanja i društvenog djelovanja.

Ovogodišnja Svečana dodjela Nagrada održala se 22. svibnja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u sklopu manifestacije 'Summit kreativnih i kulturnih industrija'. Ovogodišnji nagrađeni su:

1. Kreativni i inovativni proizvodni program ili proizvod
Boya d.o.o. - Boya bojice
2. Kreativni i inovativni menadžer/ica
Bernarda Cecelja -Bernarda d.o.o.
3. Kreativni i inovativni razvojni program jedinica samouprave – gradovi
Grad Dubrovnik
4. Kreativni i inovativni turistički projekt ili proizvod
DVORIŠTA : G.A.D. Produkcija
5. Kreativni i inovativni projekt ili program u kulturi i umjetnosti
Svjetledi divovi: Skira d.o.o.
6. Kreativni i inovativni projekt ili program kreativne industrije
Elektronska radna bilježnica e-RB - NOVENA d.o.o.
7. Kreativni i inovativni projekt održivog razvoja
Kampanja "Znanjem Obnavljamo" - ERICSSON NIKOLA TESLA
8. Kreativni i inovativni edukacijski program
Kreativni Laboratorij - Akademija Likovne Umjetnosti
9. Kreativni i inovativni projekt DRUŠTVENE ODGOVORNOSTI
Kap Života : Fakultet Organizacije i informatike

Čestitamo svim dobitnicima!

Organizatori naglašavaju kako je Dan kreativnosti i inovativnosti kroz osmogodišnje djelovanje postao jedna od vodećih kreativnih konferencija u regiji, a ove godine događanje je podržala predsjednica Republike Hrvatske, gospođa Kolinda Grabar Kitarović koja je ujedno i pokroviteljica. Uz predsjednicu pokrovitelji nagrade su i Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Hrvatska Gospodarska Komora, Microsoft, HDS ZAMP i HUP i dr.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.