Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovke dobitnice godišnje nagrade mladim znanstvenicima i umjetnicima

17.5.2022.
Ruđerovke dobitnice godišnje nagrade mladim znanstvenicima i umjetnicima

Foto: Nagrađeni mladi znanstvenici i umjetnici, autor: Bruno Bogović, portal Universitas

Dr. sc. Evelin Despot Slade iz Laboratorija za nekodirajuće DNA te dr. sc. Nataliji Pantalon Juraj iz Laboratorij za kemiju čvrstog stanja i kompleksnih spojeva IRB-a dobitnice godišnje nagrade mladim znanstvenicima i umjetnicima. 

Ove godine na natječaj za Godišnje nagrade Društva prijavilo se 59 pristupnika. Prema kriteriju izvrsnosti recenzenti i povjerenstvo predložili su, a članovi Upravnog odbora Društva potvrdili, prijedlog o dodjeli nagrada za deset mladih kandidata, od kojih su dvije nagrade dodijeljene ruđerovkama.

Svečana dodjela Godišnjih nagrada mladim znanstvenicima i umjetnicima za izuzetna postignuća u znanstvenom i umjetničkom radu za 2021. godinu održana je u dvorani Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu. O dugoj tradiciji događaja i vrijednom radu mladih znanstvenika i umjetnika ukazuje činjenica da je u protekle 24 godine nagradu Društva primilo čak 257 laureata.

Kao predsjednica Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u gradu Zagrebu imam potrebe reći da naše Društvo, koje ove godine slavi 103. godišnjicu, još od 1998. godine motivira mlade znanstvenike. Oni itekako zaslužuju svu pozornost. Na natječaj za 2021. godinu javilo se 59 mladih znanstvenika iz različitih područja znanosti i umjetnosti. Od svih prijavljenih recenzenti su izabrali one najbolje, njih deset, koji pokrivaju sva područja znanosti i umjetnosti.

Posebice me veseli to što ove godine istaknute ustanove imaju po čak dva nagrađena, kao npr. Institut Ruđer Bošković. Isto tako ovdje ima i mladih dobitnika koji rade na fakultetima i to u područjima koja su nama jako važna za razvoj naše industrije, zatim u pogledu zaštite okoliša i održivog razvoja te napredak čitave Republike Hrvatske, za portal Universitas izjavila je prof. dr. sc. Jasna Franekić.

Ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, dr. sc. Hrvoje Meštrić čestitao je laureatima na uspjehu i naglasio važnost: „istraživačke izvrsnosti znanstvenika koja doprinosi inovativnosti i konkurentnosti gospodarstva i to jedino može osigurati održiv rast i razvoj naše domovine.“ Zaključio je da perspektivna budućnost i konkurentnost Hrvatske u suvremenom globalnom okruženju počiva upravo na daljnjem jačanju inovacijskih kapaciteta, zatim unapređenjem institucija te ulaganjem u kadar talentiranih mladih znanstvenika i umjetnika.

Institut Ruđer Bošković čestita svim nagrađenima, a posebno našim ruđerovkama!

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.