Prijeđite na glavni sadržaj

"Ruđerovke" objavile rad o mehanizmu nastanka epigenetskih promjena

5.6.2012.
"Ruđerovke" objavile rad o mehanizmu nastanka epigenetskih promjena

Dr. sc. Željka Pezer i dr. sc. Dr. sc. Đurđica Ugarković iz Zavoda za molekularnu biologiju objavile su znanstveni članak pod naslovom Satellite DNA-associated siRNAs as mediators of heat shock response in insects časopisu RNA Biology (IF 5,597).

Epigenetika se bavi proučavanjem kemijskih promjena na molekuli DNA ili proteinima omotanim oko DNA (histoni) koje djeluju kao prekidači za uključivanje i isključivanje gena.

Studije na životinjama su pokazale da do epigenetičkih promjena dolazi vrlo često pod utjecajem okoliša, a promjene se mogu zadržati i kroz više naraštaja.

Međutim molekularni mehanizmi koji sudjeluju u prijenosu signala iz okoliša do molekule DNA i nastanku epigenetskih promjena nisu razjašnjeni.

U ovom radu je pokazano da male nekodirajuće RNA igraju ključnu ulogu u prijenosu signala iz okoliša do kromatina, te je opisan molekularni mehanizam kojim one izazivaju epigenetske promjene, kao rezultat fiziološkog odgovara organizma na termički stres.

Kontakt

Željka Pezer Sakač, dr.sc.

Ž

P

Znanstveni suradnik
Tel:
+385 1 456 1099
Interni broj:
1299

Đurđica Ugarković, dr.sc.

Đ

U

Voditelj laboratorija znanstveni savjetnik u trajnom zvanju
Tel:
+385 1 456 1197
Interni broj:
1619

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.