Prijeđite na glavni sadržaj

Sinergija Bošković – Tesla

10.12.2012.
Sinergija Bošković – Tesla

Svečano otvaranje programa događanja povodom 70. obljetnice smrti jednog od najvećih velikana ljudskog roda Nikole Tesle.

Na IRB-u će se u četvrtak 13. prosinca u 14 sati u foajeu I. krila održati svečano otvaranje programa događanja povodom 70. obljetnice smrti jednog od najvećih velikana ljudskog roda Nikole Tesle: 'Sinergija Bošković – Tesla' koji će otvoriti ministar znanosti obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović.

Program će se odvijati u razdoblju od 13. prosinca 2012. – 7. siječnja 2013., a obuhvatit će izložbu, ciklus predavanja te polaganje vijenca na spomenik Nikoli Tesli.

Ovaj izniman događaj započeti će svečanim otvorenjem izložbe skulptura Nikole Tesle, akademskog kipara gosp. Pere Jelisića. Umjetnikovo viđenje Tesle obuhvatit će izbor iz 20 fascinantnih radova o Tesli nastalih tijekom 2006. i 2007. godine.

Na izložbi će se moći vidjeti izbor skulptura, reljefa, poprsja i medalja inspiriranih likom i djelom Nikole Tesle i njegovim vizijama, te nekoliko skulptura među kojima je zadnja, kao idejno rješenje za spomenik Tesli, nešto viša od dva metra. Uz ministra Jovanovića o izložbi će govoriti poznati književnik Branislav Glumac.

Institut Ruđer Bošković programom događanja 'Sinergija Bošković – Tesla' nastoji u javnosti osvijestiti inicijativu da se dan Teslina rođenja, 10. srpanj, proglasi međunarodnim danom znanosti, tehnologije i inovacije. Također, želja nam je upoznati javnost s idejom da se na Institutu Ruđer Bošković osnuje znanstveni park Ruđer – Tesla u čast dvojice velikana koji su zadužili čovječanstvo svojim izumima i u čast velikom umjetniku Ivanu Meštroviću koji je prepoznao povezanost ova dva genija i tu sinergiju prikazao kroz 'spomenički par' Ruđera Boškovića (1937.g.) i Nikole Tesle (1955./56.g.) koji je poklonio Institutu kao svojevrstan simbol i 'zaštitni znak' vrsne znanstvene ustanove u modernoj Hrvatskoj kao što je Institut Ruđer Bošković.

Sinergija Bošković - Tesla u javnosti nije dovoljno jasno obznanjena, iako je jedna od najčešće korištenih i viđenih fotografija upravo ona koja prikazuje Nikolu Teslu kako sjedi i čita knjigu Ruđera Boškovića Theoria Philosophiae Naturalis te nas tako podsjeća da istražimo kako je Nikola Tesla u mnogim aspektima svoga rada crpio inspiraciju iz lika i djela Ruđera Boškovića.

Nikola Tesla bio je veliki humanist, eminentni znanstveni genij i pjesnik znanosti! Danas smo izgubili najvećeg genija čovječanstva! - riječi su kojima se od Nikole Tesle 10. siječnja 1943. oprostio gradonačelnik New Yorka Fiorello LaGuardia. Nikola Tesla umro je 7. siječnja 1943. godine u sobi 3327 na 33. katu Hotela New Yorker na Manhattanu.

Ivan Meštrović je upravo zahvaljujući senzibilitetu koje krasi samo velike umjetnike prepoznao povezanost ova dva genija iz istog podneblja, ova dva mislilaca i znanstvena filozofa, dva znanstvena vizionara i njihovu suradnju izvan vremena i prostora.

Ovim programom želimo javnost pozvati da se uključi u akademsku akciju IRB-a u zaštiti Meštrovićevog djela kroz inicijativu za povratak kipa Nikole Tesle Institutu, koji bi ponovno, združen s kipom Ruđera Boškovića činio spomenički par kao što je bila prvotna zamisao i želja velikog umjetnika Ivana Meštrovića o kojoj je obavijestio i tadašnjeg ravnatelja Instituta pok. akademika Ivana Supeka.

Realizacijom ove inicijative stvorili bi se i preduvjeti za mogućnost osnivanje budućeg znanstvenog parka na IRB-u, kojim bi Institut, ali i grad Zagreb bili stavljeni na turističku kartu svijeta kao jedinstvena destinacija, koja bi uz promociju znanosti i inovacija bila stalan podsjetnik na hrvatske znanstvene velikane.

Tesla o Zagrebu

„Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom.“ - rekao je Tesla 24. svibnja 1892. godine, kad je zagrebačkoj gradskoj općini predložio izgradnju centrale izmjenične struje. Na nama ostaje odluka o tome što ćemo mi učiniti za Teslu.

„Institut Ruđer Bošković nosi ime velikog znanstvenika i posve genijalnog čovjeka koji je u svojim knjigama zapisao znanstvenu spoznaju, ulijevajući intuiciju i nadahnuće velikom stvaraocu Nikoli Tesli. Ta dva nadarena uma vrhunskih svjetskih intelektualaca stvorili su sinergiju bez obzira na vremensku distancu od oko 150 godina. Ta sinergija je iz prirodoslovlja crpila nove vizije i vrtloge u umu Nikole Tesle, stvarajući tehnička dostignuća za novi civilizacijski iskorak. Tu sinergiju je ovjekovječio umjetničkim ostvarenjem veliki kipar Ivan Meštrović stvorivši skulpturni par u simbiozi BOŠKOVIĆ-TESLA.

Do spomenika je došlo prijateljstvom Tesle i Meštrovića, željom i nadahnućem do odlučnosti da se spomenici postave i čuvaju u Institutu, bez replika prema autorovoj izreci. Ovaj stav je više od autorskog prava. To je temelj autorstva koji određuje i oblikuje svoj umjetnički izričaj. U tom pogledu Institut uz iskazivanje akademske naravi i obveze štiti istinu i pravdu. Stoga, zastupamo tezu ''Kako je Meštar rekao!''. Ovaj iznimni događaj kojeg smo naslovili Sinergija Bošković -Tesla želi argumentirano potvrditi tezu da autorstvo i stvaralaštvo moraju imati zaštitu akademske sredine i štititi u ovom slučaju neprocjenljivu kulturnu baštinu“ izjavio je dr. Karolj Skala.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.