Prijeđite na glavni sadržaj

Sjećanje na akademika Ivana Supeka

8.4.2009.

Na današnji je dan 8. travnja 1915. godine u Zagrebu rođen hrvatski fizičar, filozof, pisac, borac za mir i humanist akademik Ivan Supek osnivač Interuniverzitetskog centra u Dubrovniku i našeg Instituta 'Ruđer Bošković'.

Svojim je djelima ovaj veliki čovjek i znanstvenik zadužio našu zemlju te mu se s pravom pripisuje naslov oca suvremene znanosti u nas i preteče društva temeljenog na znanosti. Njegove ideje i djela žive i nakon njegove smrti, a danas kada nastojimo izgraditi Hrvatsku kao društvo znanja, možda više nego ikada aktualne su njegove misli: Znanstvenu revoluciju našeg stoljeća nije dosad pratila adekvatna promjena društvene organizacije i uprave stvorene u prijašnjoj epohi kada je osnovna funkcija države bila čuvanje postojećeg poretka i vođenje ratova... Najvažnije je da znanstvenici i inteligencija steknu sudioništvo u vlasti i odgovornosti.(X Pugwash konferencija, 1962.)

Kako je o akademiku Ivanu Supeku povodom njegove smrti za glasnik 'Ruđer' pisao akademik Ivo Šlaus možete pročitati ovdje.

Sjećanje na akademika Ivana Supeka

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.