Prijeđite na glavni sadržaj

Službena reakcija IRB-a na medijske napise

15.1.2014.
Službena reakcija IRB-a na medijske napise

U razdoblju od 14. do 15. siječnja 2014. godine u medijskom prostoru iznesene su određene informacije vezane uz navodni sadržaj službenog dopisa ravnatelja IRB-a Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) čime je neposredno nanesena šteta ugledu Instituta Ruđer Bošković (IRB).

IRB je stožerna znanstvena institucija od posebnog značaja za Republiku Hrvatsku koja se većinom financira iz državnog proračuna novcem hrvatskih građana. Zakonska, moralna i etička dužnost ravnatelja i upravljačkih tijela IRB-a je upozoriti na i prijaviti nepravilnosti u poslovanju, ukoliko se utvdi da je do istih došlo.

U srpnju 2013. godine, na temelju Odluke ministra financija RH o obavljanju dodatnog proračunskog nadzora, na IRB-u je izvršen dodatni proračunski nadzor za razdoblje od siječnja 2009. do ožujka 2012. godine od strane višeg inspektora Sektora za proračunski nadzor i nadzor koncesija Uprave za financijsko upravljanje, unutarnju reviziju i nadzor Ministarstva financija.

Zapisnikom su utvrđene određene nepravilnosti. U skladu sa Zakonom o ustanovama, člankom 37., stavkom 2. i Satutom IRB-a člancima 15. i 16. ravnatelj je odgovoran za zakonitost rada ustanove, stoga je ravnatelj IRB-a po službenoj dužnosti i odgovornosti bio dužan izvjestiti nadležne državne institucije o utvrđenim nepravilnostima.

Naglašavamo da nije na ravnatelju Instituta Ruđer Bošković niti njegovim zaposlenicima da propituju i dovode u sumnju službeni nalaz državnih instituacija, niti da osuđuju bilo koga prije dovršenja postupka. Za sve što se utvrdi da je rađeno protuzakonito, očekujemo da će na adekvatan način sankcionirati nadležne državne institucije.

Izražavamo žaljenje što se navodni sadržaj službenih i povjerljivih dokumenata putem medija objavljuje u javnosti čime se šteti ugledu svih uključenih strana i ne želimo javno raspravljati o navodnom sadržaju službenog dopisa. Naglašavamo da je IRB postupio sukladno zakonskim obvezama i da je cijeli postupak sada u rukama nadležnih državnih tijela.

Institut pozdravlja i podržava sve istrage koje se provode i nastavit će s dobrom praksom i suradnjom po pitanju razotkrivanja bilo kakvih nepravilnosti.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.